Atlas 5 lanseaza un nou satelit militar pentru Statele Unite
21-09-2012 07:13
Joi 13 septembrie, racheta americana Atlas 5 a plasat cu succes pe orbita Pamantului un nou satelit militar pentru agentia de spionaj NRO (National Reconnaissance Office), agentie care se afla sub jurisdictia Departamentului Apararii.
NRO opereaza mai multe clase de sateliti: satelitii Keyhole, sateliti Lacrosse, DSP-Defense Support Program ce va fi inlocuit in scurta vreme de succesorul SBIRS-Space Based Infrared System, SDS-Satellite Data System, DSCS-Defense Satellite Comunication System, Milstar sau DMSP-Defense Meteorological Satellite Program.


Atlas 5, care face parte alaturi de Delta 4, din programul EELV-‘Evolved Expendable Launch Vehicles’ al US Army si considerata astazi una dintre cele mai bune rachete de pe piata, a zburat joi in versiunea 401, adica o racheta cu doua trepte-un motor RD180 de provenienta ruseasca in conjunctie cu CCB (Common core Booster) in prima treapta si un motor RL10A4-2 in treapta a doua – capabile sa propulseze o masa de pana la 9050 kg intr-o orbita LEO, 6670 kg intr-o orbita “sun synchronous” sau 4950 kg intr-o orbita de transfer geostationara.

Motorul RD-180 din treapta intai a fost proiectat si construit initial in Rusia de NPO Energomash.Ulterior a fost insa transferat catre RD AMROSS LLC, un ‘joint venture’ infiintat impreuna cu compania americana Pratt & Whitney pentru a putea vinde produsul pe teritoriul Statelor Unite.
Un  sistem auxiliar compus din 3 ‘boostere’ SRB (solid rocket boosters) cu combustibil solid (HTPB sau ‘Hydroxyl-terminated polybutadiene’) ajuta la desprinderea rachetei de la sol.

Treapta a doua mai cunoscuta pe plan international sub numele de Centaur, a fost construita de aceeasi companie americana Pratt & Whitney, si are calitatea de a fi restartabila, fiind capabila sa deserveasca o gama larga de scenarii de zbor.



Rachetele de tip Atlas 5 au doua variante constructive (heavy si light) si ajung la lungimi de pana la 58.3 m si diametre de 3.8 m, fiind lansate fie de la Cape Canaveral (hangarul 41) fie de la baza Vandenberg (hangarul 3C).
In total pana acum au fost folosite opt configuratii diferite : 401,411.421,431,501,521,531 si 551- versiunea cea mai puternica ce a lansat misiunile interplanetare New Horizons in 2006 si Juno in 2011.
In functie de tipul rachetei, de masa si volumul incarcaturii, se pot monta doua tipuri de capsule protectoare pentru satelit. Ele sunt diferentiate de diametrul capsulei (5.4 m si respectiv 4 m) si sunt fiecare disponibile la trei lungimi diferite (trei variante constructive)


Primul satelit lansat de Atlas 5 a fost HotBird 6 pe 21 august 2002, iar de atunci racheta a inregistrat un numar de 32 de zboruri reusite. Acesta a fost al cincilea zbor al lui Atlas 5 de la inceputul anului- trei in versiunea 401, unul  in versiunea 531 si unul in versiunea 531. Ultima lansare avusese loc in urma cu 2 saptamani atunci cand Atlas 5 transportase pe orbita tandemul RBSP.

“Radiation Belt Storm Probes” devine realitate
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20120905052555

Misiunea principala incarcata la bordul lui Atlas 5 s-a numit NROL 36, dar alaturi de ea s-au mai aflat nanosatelitii Aeneas, SMDC ONE 1.1, SMDC ONE 1.2, STARE A, Cinema 1, CSSWE, OUTSat, CP 5, CXBN, AeroCube 4, AeroCube 4a si Aerocube 4b.

Desi clasificata sub numele de NROL 36, misiunea pare sa fie compusa dintr-un tandem de sateliti din seria a 3-a a sistemului Naval Ocean Surveillance System. Catalogati de analistii militari ca NOSS 3 6A si NOSS 3 6B, cei doi sateliti ai misiunii NROL 36 se vor adauga pe orbita (la aproape un an si jumatate de la precedenta lansare de acest fel), platformelor 5A si 5B, ce facusera parte din misiunea NROL 34.
Cei doi sunt sateliti de comunicatie de 3250 kg, care preiau semnale de la avioanele si navele militare aflate in teatrele de operatiuni. Ei zboara in orbite circulare cu inclinatia de 63 de grade si altitudinea de 1100 km.

Cinema 1 sau ‘Cubesat for Ion Neutral Electron Magnetic fields’ este un Cubesat de tip 3U dezvoltat impreuna de Berkeley/Space Sciences Laboratory- University of California, Imperial College London, Kyung Hee University Korea si Ames Research Center.
Zburand intr-o orbita LEO 440 km x 770 km x 64 grade inclinatie, nanosatelitul are instalate la bord instrumentele stiintifice MAGIC (MAGnetometer) si STEIN (SupraThermal Electrons Ions & Neutrals) cu ajutorul carora face masuratori precise ale conditiilor meteo din spatiu.

Aeneas, un alt satelit de tip Cubesat 3U a fost dezvoltat de University of Southern California/Space Engineering Research Center pentru NRO (National Reconnaissance Office). El va zbura in aceeasi orbita 440 km x 770 km x 64 grade inclinatie si va ajuta la urmarirea containerelor de marfa in perioada de tranzit intre portul sursa si cel de destinatie.

SMDC ONE sau ‘Space Missile Defense Command - Operational Nanosatellite Effect’ sunt doua platforme de test Cubesat 3U dezvoltate de US Army. Ele ar trebui sa preia date (chiar voce si text) de la diferite surse din zonele de conflict in care este angrenata armata americana si sa le transmita mai departe catre centrele de comanda.

Satelitii Aerocube seria 4 sunt construiti de Aerospace Corporation ca platforme de test (cu aceasta ocazie se vor incerca un sistem de deorbitare si un nou sistem de comunicatie), dupa ce alte trei platforme fusesera lansate in trecut.

CP 5 sau ‘Cal Poly Picosatellite Project’ este un Cubesat 1U construit de CalPoly.

CSSWE sau ‘Colorado Student Space Weather Experiment’ a fost construit de University of Colorado at Boulder ca un Cubesat 3U si va studia legatura intre exploziile solare (locatia, magnitudinea sau frecventa lor) si nivelul particulelor energetice ce ajung in apropierea Pamantului.

CXBN sau ‘Cosmic X-Ray Background’ a fost construit de Morehead State University pe o platforma Cubesat 2U cu intentia de a studia radiatia cosmica de fond in gama X (in segmentul de energie 30-50 keV). De tipul ‘sun-pointing’, satelitul se va roti controlat la 1 rpm si va scana intreaga sfera celesta in gama x-ray.

STARE A sau ‘Space-Based Telescopes for Actionable Refinement of Ephemeris’ este un Cubesat 3U dezvoltat in parteneriat de Lawrence Livermore National Laboratories si Boeing, care incorporeaza un mic telescop pentru identificarea si urmarirea deseurilor spatiale in orbita lor in jurul Pamantului.

OutSat sau ‘Operationally Unique Technology Satellite’ este de fapt un sistem de test, o structura construita de Naval Postgraduate School care inglobeaza cele 8 tuburi lansatoare ale celor 11 sateliti Cubesat aflati in acest zbor.

credit NRO


jQuery Menu by Apycom