Zborul VA207 din Guiana Franceza - partea 2
05-07-2012 14:32
Reluam articolul nostru despre zborul VA207 din Guiana Franceza cu cea de a doua parte. In prima parte am discutat despre Echostar 17, apartinand Hughes Network si destinat serviciilor de internet prin satelit. In acest al doilea articol vom vorbi despre cea de a doua platforma a zborului VA207, satelitul european MSG 3.
Vom incerca o prezentare foarte scurta pentru ca vom reveni in partea a treia cu un interviu in exclusivitate pentru cititorii nostri din Romania, asa cum v-am obisnuit si in alte articole mai vechi SpaceAlliance, interviu care il va avea ca invitat pe unul din colegii nostri de origine romana implicat in acest proiect.


Cine este deci MSG 3? Asa cum spune si numele este al treilea satelit din generatia a doua MSG (Meteosat Second Generation) operata de EUMETSAT (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites) dupa MSG 1 lansat in august 2002 si MSG 2 in decembrie 2005.
Mai jos cateva poze cu satelitul in perioada pregatirii de lansare:
http://www.flickr.com/photos/eumetsat/sets/72157629845835726/

Vorbim de un satelit de 2 tone, de forma cilindrica cu 3.2 m in diametru si 2.4 m inaltime, stabilizat prin rotatie la o viteza de 100 rpm (in jurul axei longitudinale care este aliniata axei de rotatie a Pamantului) si operand pentru urmatorii 18 ani dintr-o orbita geostationara. Satelitul a fost construit de Thales Alenia Space, iar partea de instrumentatie stiintifica de un concern de firme europene coordonat de Rutherford Appleton Laboratory din Marea Britanie.
Trei instrumente sunt plasate pe acest satelit:
- Spinning Enhanced Visible and Infrared Imager (SEVIRI)
- Geostationary Earth Radiation Budget (GERB)
- Geostationary Search and Rescue relay (GEOSAR)
Cu ajutorul lor satelitul va colecta imagini in mai multe spectre despre nori, suprafata terestra si radiatia emisa de atmosfera, sau proprietatile termodinamice si de masa ale aerului-date care vor intra in colectia Eumetsat si care vor fi folosite pentru predictiile meteorologice de zi cu zi in Europa.
In plus serviciul de localizare si salvare va intra in reteaua internationala Cospas Sarsat pentru situatii de urgenta.


ESA va opera partea critica de lansare plus LEOP (launch and early orbit phase), dupa care satelitul va fi transferat catre Eumetsat, proprietarul de drept.
Va invitam sa urmariti lansarea in direct pe pagina de internet Arianespace, uram succes celor doua echipe-Echostar 17 si MSG 3- si vom reveni dupa acest eveniment cu cea de a treia parte a articolului nostru, interviul de care aminteam mai devreme.
http://www.arianespace.tv

 credit ESA/Eumetsat/Arianespace


jQuery Menu by Apycom