Liber la lansare pentru Echostar 17 si MSG 3
02-07-2012 04:50
Am discutat intr-unul din articolele SpaceAlliance de la inceputul lunii iunie despre lansarea satelitului comercial Intelsat 19 de pe platforma Odyssey a companiei SeaLaunch si despre problemele tehnice aparute post-lansare, atunci cand in ciuda eforturilor inginerilor, unul din panourile solare nu a putut fi desfacut, lasand practic satelitul cu jumatate din capacitatea de generare a energiei electrice.

Cum acest gen de problema nu a fost singular pentru platforma  LS1300 pe care fusese construit satelitul (alte anomalii similare fusesera inregistrate in trecut), producatorul ei, compania SS/L din Palo Alto, California a ordonat inspectii amanuntite asupra tuturor satelitilor pe care ii are acum in lucru.
Existau doua ipoteze de lucru, ambele cu risc mare pentru lansarile viitoare: una includea lansatorul si capsula protectoare a satelitului, iar cea de a doua mecanismul de actionare a panourilor solare.
Spuneam la momentul acela ca primii operatori afectati sunt Echostar si SES Astra, ambele concerne avand sateliti pregatiti de lansare.

Echostar 17 construit pe platforma LS-1300 si care va fi co-pasager cu MSG 3 in zborul Ariane 5 ECA V 207 a fost amanat de mai multe ori (initial zborul  trebuia sa aiba loc la inceputul lunii iunie).
Deasemenea, SS/L a livrat la sfarsitul lunii mai cea mai noua platforma LS-1300, satelitul SES 5 (Astra 4B) catre operatorul SES Astra. Desi programat initial sa zboare la bordul rachetei Zenit, el va fi in final lansat de o racheta Proton M Breeze M din Kazahstan.

Un alt satelit pus in ‘stand-by’ este Sirius FM6 al operatorului Sirius Satellite Radio care trebuia sa fie lansat la inceputul anului (luna martie), dar care a fost amanat pe termen nedeterminat, pentru o noua campanie de teste.

Acum insa lucrurile par rezolvate, desi, ca in toate lansarile comerciale discretia cu privire la problemele tehnice si mai ales la rezolvarile lor este la cote ridicate si nu avem un comunicat de presa oficial in acest sens.
Recent inginerii Intelsat au reusit sa desfaca si al doilea panou solar de pe Intelsat 19 dupa o serie de manevre orbitale care au ‘zgaltait’ la propriu mecanismele de depliere a panourilor solare. Panoul a luat pozitia corecta insa testele preliminare au indicat ca energia furnizata nu este cea nominala (cel mai probabil cateva randuri de celule solare au ramas deconectate). Pare o problema cu care IS 19 va trebui sa traiasca pana la sfarsit si vorbim despre o problema grava pentru ca incapacitatea de generare a energiei electrice este cu adevarat o defectiune majora pentru un satelit de telecomunicatie echipat cu transpondere, mari consumatoare de energie (in cazul de fata vorbim despre 34 de transpondere in banda Ku si 24 de transpondere in banda C).
Desi nu exista o explicatie clara asupra anomaliei si desi exista inca suspiciuni, sub presiunea factorului financiar si acestei ‘mici victorii’, compania SS/L a dat liber la lansarile celorlalti sateliti.

Saptamana aceasta-mai precis pe 5 iulie- vom avea prima lansare, cea a lui Echostar 17 si vom vedea atunci daca a fost un risc asumat corect sau nu.
Cum aminteam mai devreme, in zborul de joi este implicat si un satelit european – respectiv MSG 3, un satelit mult asteptat de programul meteorologic din EU, mai ales in contextul pierderii recente  suferita de ESA (ne referim aici la satelitul Envisat cu care nu se mai poate comunica).
Vom urmari indeaproape aceasta lansara dubla din Guiana Franceza si vom reveni cu o serie de articole detaliate pe acest subiect.

credit Echostar


jQuery Menu by Apycom