Misiunea primului satelit romanesc la final-satelitul este declarat pierdut
22-06-2012 05:39
Echipa primului satelit romanesc, Goliat, anunta in premiera, intr-un interviu publicat de capital.ro, sfarsitul misiunii, la aproape 4 luni de la lansare. Asteptam cu interes comunicatul oficial al agentiei spatiale romane Rosa, cat si concluziile raportului tehnic care trebuie realizat in astfel de cazuri si care, probabil, va fi facut public in perioada urmatoare.

Interviul de pe capital.ro

Recent satelitul romanesc Goliat a implinit 120 de zile in spatiu. Din pacate bilantul la 66% din durata proiectata de functionare nu a aratat foarte bine: un singur contact reusit de statiile de sol in luna februarie si o rata de sub 0.4% din volumul de date estimat initial.
Mai mult camera principala care trebuia sa realizeze imagini din spatiu nu a putut fi niciodata pornita, iar momentan situatia tehnica a satelitului este incerta.
Vezi pozitia satelitului Goliat la momentul actual:
orbita satelitului simulata in timp real

Din nefericire sfaturile tehnice, derivate dintr-o lunga experienta in domeniul spatial, pe care echipa noastra le-a postat pe site-ul SpaceAlliance la momentul respectiv, si prin care am incercat sa acordam un ajutor colectivului romanesc de la Goliat/Rosa, asa cum era normal intr-o astfel de situatie, nu au fost considerate o prioritate.  Inginerii colectivului au avut o viziune diferita si au considerat ca este doar o problema de timp pana cand satelitul va deveni operational.

Chiar si acum, tragand linie, putem spune ca problemele lui Goliat sunt mult mai complexe decat ceea ce s-a declarat in acest interviu- ele nu se datoreaza exclusiv calitatii componentelor integrate la bord (am atras atentia si asupra acestui aspect inaintea lansarii), nici a operatorului rachetei, ci au inceput inca din faza de proiectare, de altfel si cea mai importanta daca vrei sa ai o platforma spatiala functionala si sa preintampini problemele din spatiu (acolo unde este foarte greu sa mai intervii). Ca o ultima observatie la acest scurt comentariu, trebuie stabilit clar, in urma raportului independent de care discutam la inceputul articolului, ca toate optiunile de recuperare au fost epuizate.

Romania a investit in acest proiect de cercetare peste 500.000 de euro, iar in martie 2012, la o luna de la lansare, in semn de recunoastere pentru efortul depus, echipa Goliat era premiata cu “Premiul anual pentru Ştiinţă” decernat in cadrul celei de a 12-a gale a premiilor Radio Cultural.
premiile Radio Cultural 2012

Goliat este doar o misiune demonstrativa, avand mai mult o componenta politica si mai putin o valoare stiintifica in adevaratul sens al cuvantului. Cel mai important este insa faptul ca Goliat este doar primul dintr-o serie de sateliti similari ce vor fi construiti si lansati in perioada urmatoare, iar experienta acumulata aici este esentiala pentru succesul viitoarelor misiuni spatiale romanesti. Agentia spatiala romana are in plan o formatie de nanosateliti similari lui Goliat:
http://pluribus.rosa.ro/

O scurta recapitulare a misiunii Goliat pentru publicul roman mai putin informat pe acest subiect.
Primul satelit romanesc Goliat a fost lansat cu succes pe 13 februarie 2012, in zborul inaugural al rachetei europene Vega, injectia orbitala fiind una nominala. Goliat a fost al patrulea satelit lasat in spatiu si al treilea din tubul lansator P-POD1.
Proiectului romanesc si altor 6 sateliti din aceeasi categorie li s-a oferit sansa de a fi lansati gratis in zborul inaugural de test al rachetei europene Vega (o parte dintre ei venind din tari ce se afla in faza de preaderare la agentia spatiala europeana, asa cum este si cazul Romaniei, si care incep prin aceste prime programe nationale sa isi manifeste interesul fata de domeniul spatial). Acesti 7 sateliti Cubesat s-au adaugat incarcaturii principale LARES (LAser RElativity Satellite) si unui alt satelit italian- ALMASat (prescurtare de la ALma MAter SAtellite).
Goliat a fost construit pe o platforma Cubesat si pentru statistica a fost primul satelit integrat in Romania. Standardul Cubesat permite universitatilor sau entitatilor care nu au prea multa experienta dar care vor sa realizeze aplicatii spatiale simple si ieftine - sa cumpere componente generale dezvoltate special pentru acest standard si sa le integreze, in configuratia dorita, intr-o platforma functionala.
Pentru primul proiect de acest fel din Romania (care nu inseamna numai satelitul propriu zis ci intregul pachet de aplicatii adiacente - statii de sol, centru de comanda si control, teste de compatibilitate cu racheta europeana Vega, aspecte legale etc),  agentia spatiala romana a apelat exact la aceasta solutie, atunci cand in 2005 a pornit la drum. ROSA s-a ocupat practic de managementul si coordonarea consortiului de firme private care au beneficiat de contracte in cadrul acestui proiect.
Satelitul era gata de ceva timp, dar echipa romana a trebuit sa astepte finalizarea lansatorului Vega, acolo unde i s-a oferit sansa sa zboare gratis.


Pentru cei interesati recomandam seria de articole  SpaceAlliance.ro de prezentare tehnica a lui Goliat
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20120222090038

Vom reveni cu amanunte in perioada urmatoare pe pagina  SpaceAlliance dedicata primei misiuni romanesti.
http://www.spacealliance.ro/goliat/index.html

copyright SpaceAlliance


jQuery Menu by Apycom