Un nou satelit de telecomunicatii a fost lansat din China
11-04-2012 02:48
Sambata 31 martie la ora 10:27 UTC, baza Xichang din sud-vestul Chinei a gazduit lansarea unei rachete de tip CZ-3B/E (Long March 3B/E), intr-o misiune care a plasat pe orbita satelitul de telecomunicatii APStar 7.
Aceasta a fost a patra lansare reusita de China de la inceputul anului dar prima lansare comerciala pe 2012. In istoria programului spatial chinez a fost reusita cu numarul 159.
Zborul a fost unul scurt, de aproximativ 25 de minute si a plasat satelitul intr-o traiectorie de transfer geostationara 200 km altitudine la perigeu, 50281 km altitudine la apogeu si 27.4 grade inclinatie orbitala. De acolo el va fi manevrat cu ajutorul motoarelor de bord care ii vor circulariza orbita si ii vor scadea inaltimea orbitala.


Noul satelit apartine operatorului de telecomunicatii APT Satellite Company Limited din Hong Kong. Acesta a semnat in septembrie 2009 un contract pentru constructia noii platforme APStar 7 cu firma Thales Alenia Space, filiala franceza. Cateva luni mai tarziu, in aprilie 2010, cele doua parti au convenit constructia unui al doilea satelit, APStar 7B, ce ar urma sa fie lansat in a doua jumatate a lui 2012.
APT Satellite Company Limited are un parteneriat strategic cu China Satcom si daca ambii sateliti vor deveni operationali, o parte din capacitatea transponderelor va fi transferata catre compania de stat chineza pentru a ii sustine dezvoltarea regionala.
La schimb s-a obtinut un contract de lansare pentru APStar 7 si APStar 7B, la bordul lansatoarelor CZ-3B/E ale companiei chineze China Great Wall Industry Corporation.
Varianta originala CZ-3B este o racheta cu lungimea de 54 metri si un diametru mediu de 3.35 metri. Lansarea inaugurala din anul 1996 a fost una esuata si abia a doua incercare a adus primul succes.
Racheta era capabila sa lanseze sateliti cu masa de pana la 11 tone pe o orbita LEO sau 5 tone pentru o orbita GTO (orbita de transfer geostationara).
Incepand cu anul 2007 China a dezvoltat o versiune imbunatatita : CZ-3B/E care creste capacitatea GTO la 5.5 tone, fiind astfel capabila sa deserveasca lansarea satelitilor geostationari de dimensiuni mari.


Sa aruncam o scurta privire asupra noului satelit APStar 7. Thales-Alenia Space a folosit pentru constructia lui o platforma Spacebus 4000 C2, dar o versiune simplificata, pentru a se putea supune normativelor ITAR (International Traffic in Arms Regulations) care ar fi interzis folosirea componentelor sensibile de origine americana in lansari operate de pe teritoriul chinez.
APStar 7 este de fapt un inlocuitor pentru un satelit mai vechi al companiei APT, respectiv APStar 2R, care era plasat la slotul orbital 76.5 grade est. Noul satelit va fi plasat la aceeasi pozitie de unde va opera timp de aproximativ 15 ani, atat cat este estimata durata sa de viata, cele 28 de transpondere in banda C si 28 de transpondere in banda Ku. Cu ajutorul lor va asigura servicii in regiunea Asia-Pacific, Orientul Mijlociu si o parte a Europei.
Satelitul are 5054 kg, este echipat cu doua panouri solare ce pot genera pana la 15.8 kW si un sistem de propulsie S400.

Credit APT/CNSA


jQuery Menu by Apycom