Recenta intensificare a radiatiei solare afecteaza unul din satelitii ESA
19-03-2012 01:54
Saptamana trecuta a adus o intensificare a activitatii solare, apreciata de specialisti ca fiind cel mai sever eveniment de acest fel in ultimii ani. Dupa cum se stie, radiatia emisa de Soare nu face casa buna cu electronica, fie ca vorbim de sisteme spatiale sau de sisteme terestre, deopotriva consecintele pot fi dintre cele mai grave.

In acest articol vom da un scurt exemplu despre cum activitatea solara poate afecta satelitii artificiali (lista celor afectati iremediabil de furtunile solare in trecut este lunga),  oprindu-ne la un caz pe care agentia spatiala europeana ESA l-a mediatizat zilele trecute.

Misiunea spatiala afectata de recenta furtuna solara s-a numit Venus-Express si vom incerca sa clarificam in cateva cuvinte ce s-a intamplat acolo.

Pentru inceput vom incepe prin a expune datele solare asa cum au fost ele publicate de site-ul specializat SpaceWeather.com:




Ce s-a intamplat asadar la bordul lui Venus-Express? Satelitul, construit de ESA a fost afectat in mod direct de furtuna solara si chiar daca a fost doar o chestiune temporara, evenimentul a creat destule dificultati din punct de vedere operational.
Venus-Express are un sistem de control al stabilitatii complex, triaxial, ce include multi senzori de determinare a pozitiei in zbor (senzor solar, giroscoape, accelerometre, camere stelare) dar si un circuit de comanda (pe baza de volanti si propulsie activa).


Exista mai multe moduri de operare, in functie de disponibilitatea acestor senzori, fiecare mod cu caracteristici si performante clare.


In acest circuit complex, acuratetea maxima se obtine atunci cand cele doua camere stelare isi fac datoria si livreaza solutia de navigatie corecta. Camerele de la bordul satelitului Venus-Express sunt construite de Galileo avionica si sunt un model cu vechi state in industria spatiala internationala (prima generatie derivata de americani pentru Cassini se numea ‘Stellar Reference Unit’ ).
Camerele stelare furnizeaza orientarea satelitului in functie de un sistem de referinta inertial (stele considerate puncte fixe in spatiu). Fac acest lucru prin achizitia de imagini la o frecventa prestabilita si prin compararea lor cu harti stelare salvate in prealabil in memoria camerei. Imaginile sunt defocusate intentionat printr-un sistem optic special pentru a putea distinge intre diferitele puncte ce reprezinta stelele. Identificarea stelelor care se afla in imagini (si implicit a directiei din spatiu in care priveste camera) se face prin compararea poligonului unic care rezulta din unirea acestor puncte cu datele stocate in memorie (de fapt prin compararea distantelor interstelare). Din pacate camerele stelare, desi cei mai precisi senzori de la bordul satelitiilor moderni, sunt si cele mai complexe si pot suferi de pe urma interferentelor de orice fel. La fel s-a intamplat si saptamana trecuta cand camerele de pe Venus-Express au fost pur si simplu scoase din functiune de radiatia electromagnetica ce a venit impreuna cu fluxul solar. Senzorul camerelor (de tip CCD) si memoriile lor (acolo unde este stocat SW) au fost cele afectate si au eliminat pentru cateva zile folosirea camerelor.


In tot acest timp, satelitul a trebuit sa functioneze pe baza giroscoapelor si a accelerometrelor. Nu este o tragedie dar se pierde o parte din acuratetea de pozitionare (lucru important atunci cand vorbim de experimente stiintifice). Giroscoapele si accelerometrele preiau practic ultima orientare valida facuta de camere si pe baza ei si a modificarilor pe care le sesizeaza pot prezice urmatoarea pozitie.
Din fericire, problema lui Venus-Express a fost, cum spuneam, una temporara, o data cu diminuarea radiatiei solare, inginerii reusind sa repuna in functiune cu succes camerele si sa revina la modul de operare nominal.

Credit ESA/EADS Astrium

Articolele noastre detaliate despre cum functioneaza camerele stelare:
Star tracker assembly- Introduction
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=201002250904
Star tracker assembly- Specifications
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=201002260821
Star tracker assembly- types of CCDs
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=201003190321
Star tracker assembly- CCDs and semiconductors technology
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=201003230327


jQuery Menu by Apycom