Lansarea primului satelit romanesc a fost amanata cu 4 zile
05-02-2012 01:21
Lansarea primului satelit romanesc Goliat a fost amanata cu 4 zile. Goliat se va afla la bordul rachetei europene Vega in zborul sau inaugural, dar agentia spatiala europeana ESA, cea care va coordona lansarea prin divizia sa ArianeSpace a anuntat recent ca data de 9 februarie anuntata in prima faza, nu va putea fi respectata. Lansarea a fost stabilita astfel pentru 13 februarie.

Spuneam inca din primul articol al seriei SpaceAlliance ca data de lansare nu este ceva fix si, mai ales ca racheta se afla la primul zbor, este foarte posibil ca ea sa se decaleze in functie de evolutia ultimelor teste care au loc in acest moment la baza spatiala din Kourou. Vega este deja in intarziere cu cativa ani astfel ca lucrul cel mai important azi este succesul misiunii si mai putin cand se va produce, cu atat mai mult cu cat, statistic, aceasta rata de succes a primei lansari pentru o racheta noua este foarte scazuta.
Problema care apare la centrul spatial din Guiana Franceza este ca inginerii de acolo au o agenda foarte incarcata, cu multe zboruri comerciale sau guvernamentale, si alaturi de Vega trebuie sa opereze si lansatoarele Ariane 5 si Soyuz.

Fereastra de zbor alocata pentru Vega se deschidea pe 26 ianuarie si se inchidea undeva in prima saptamana a lui februarie. Incepand cu a doua jumatate a lunii februarie prioritatea se va muta pe pregatirea lansarii urmatorului modul ATV (undeva la inceputul lui martie).
In aceste conditii data de 13 februarie este chiar la limita si practic nu mai permite alte amanari suplimentare. Daca inginerii nu vor fi gata pana atunci este foarte posibil ca lansarea sa se suspende pana in primavara (cel mai probabil in aprilie cand se deschide urmatoarea fereastra de lansare).

Echipa SpaceAlliance.ro va urmari cu atentie acest eveniment si va va informa despre orice modificari pe sectiunea site-ului dedicata lansarii satelitului romanesc Goliat.
Va invitam asadar sa verificati pagina proiectului Goliat ce va fi actualizata periodic la adresa de mai jos:


http://www.spacealliance.ro/goliat

Articol ce poate fi preluat numai citand sursa orginala SpaceAlliance.ro.


credit ESA

jQuery Menu by Apycom