Lansarea primului satelit romanesc, Goliat - partea 5
30-01-2012 02:00
Primul satelit romanesc Goliat a intrat in linie dreapta pentru lansare. Agentia spatiala europeana ESA –cea care este sponsorul lansarii- a anuntat recent data oficiala a evenimentului. La momentul acesta ea este stabilita pentru 9 februarie adica sfarsitul ferestrei de zbor facuta publica inititial (o fereastra de zbor care se deschidea pe 26 ianuarie si se inchidea undeva in prima saptamana a lui februarie).
Reamintim pentru cei mai putin familiarizati cu subiectul ca Goliat se va afla la bordul rachetei europene Vega, in zborul sau inaugural.

Cu aceasta ocazie vom inaugura o serie speciala si vom relua articolele pe care site-ul SpaceAlliance le-a publicat in urma cu 2 ani, articole in care am tratat toate misiunile ce vor fi lansate de Vega in zborul VV01.
Continuam seria speciala, de aceasta data cu satelitul Unicubesat GG.


Universitatea ‘la Sapienza’ din Roma isi continua proiectele aerospatiale incepute in anul 1964 cu lansarea satelitului San Marco 1 prin prezentarea unui nou experiment- UNICubesat ce urmeaza sa fie trimis pe orbita in zborul inaugural al rachetei europene Vega din noiembrie 2009 (fiind pasager alaturi de Goliatul agentiei spatiale romane ROSA).

Separat de acest Cubesat universitatea lucreaza in paralel si la proiectele Unisat-5 (cel de al cincilea satelit din seria Unisat dupa precedentele lansari din septembrie 2000, decembrie 2002, iunie 2004 si iulie 2006) si Edusat in coordonarea agentiei spatiale italiene ASI.

Satelitul UNICubesat reia vechiul experiment Broglio de la seria San Marco anume de a masura densitatea atmosferica, de aceasta data reconstituit intr-o platforma micro de 1 kg si cu forma cubica (fata de cea sferica initiala).

http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=200907062010

In exclusivitate pentru cititorii nostri de limba romana, echipa Space Alliance va incerca sa dedice o sectiune a site-ului nostru lansarii satelitului romanesc Goliat. Veti putea urmari acolo ultimele noutati pe acest subiect, prezentarea zborului inaugural Vega si a pasagerilor sai, lansarea propriu zisa din Guiana Franceza cat si analize tehnice si comentarii.
Va invitam asadar sa verificati in urmatoarele 3 saptamani pagina proiectului Goliat ce va fi actualizata periodic la adresa de mai jos:

http://www.spacealliance.ro/goliat


Articol ce poate fi preluat numai citand sursa orginala SpaceAlliance.ro.

jQuery Menu by Apycom