Rusia egaleaza formal Statele Unite la numarul de sateliti de navigatie
05-12-2011 07:53
Pe 28 noiembrie 2011, la 3 saptamani de la precedenta lansare de acest gen, dar cu o intarziere de 6 zile fata de data preconizata initial (22 noiembrie) Rusia a ridicat pe orbita al 32-lea satelit de navigatie Glonass, egaland in felul acesta, cel putin formal concurentul sau direct- sistemul american GPS.
O racheta Soyuz 2-1b plecata de la cosmodromul din Plesetsk la ora 8:26 UTC a inscris in traiectoria dorita satelitul Kosmos 2478 la ora 12 :03 UTC.


Spunem formal pentru ca o buna parte din satelitii Glonass nu sunt operationali (o parte sunt in teste, iar altii in revizie) astfel ca numarul celor utili este de doar 23. Dintre cei aflati in asteptare deocamdata, Rusia are nevoie sa activeze doar un singur satelit pentru a atinge numarul de 24 cat este necesar unei acoperiri globale- si o va face in mod cert- astfel ca putem vorbi de aceasta data despre un sistem functional.

Spre comparatie GPS-ul are 32 de sateliti activi.
Mai mult, noul satelit face parte tot din tipul vechi Glonass M si se pare ca Rusia, va continua sa foloseasca cel putin pentru o vreme aceasta platforma, desi in luna februarie a acestui an trimisese pe orbita un satelit din noua generatie Glonass K (Kosmos 2470) -de fapt un prototip al carui scop principal este efectuarea testelor ‘in zbor’ asupra noilor sisteme dezvoltate de inginerii rusi.
De mai bine de 10 luni insa, acesta este tinut in teste si putem specula ca sunt ceva probleme tehnice acolo - probleme care tin pe loc probabil si dezvoltarea celorlalti sateliti Glonass K care ar trebui sa ii urmeze.

GPS-ul insa pare sa se dezvolte cursiv, conform unui plan foarte bine stabilit – constelatia americana primind spre utilizare de curand a doua platforma din versiunea a patra (F) a celei de a doua generatii Navstar 2.
Navstar 2 sau Block II a carui proiectare a inceput de la inceputul anilor 80 a fost introdusa in serviciu incepand cu anul 1989 si a suferit in decursul timpului mai multe modificari oficial catalogate in mai multe versiuni: 2A,2R,2RM si in sfarsit acum 2F.

GPS trece la un alt nivel- a fost lansat al doilea satelit modernizat al constelatiei
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20110804063246


Cum decurg lansarile Glonass?
La momentul actual Rusia foloseste racheta Proton M-Blok DM2 pentru a lansa simultan perechi de cate 3 sateliti Glonass M.
Scenariul se va schimba insa in viitor pentru ca satelitii Glonass-K beneficiind de dimensiuni si greutate mai reduse fata de generatia actuala Glonass-M, vor putea fi transportati pe orbita in perechi de cate 2, la bordul mai modernului lansator Soyuz 2-1b.
Rusia estimeaza astfel sa faca o economie de 50% din costul lansarii- o marja foarte mare daca privim lucrurile in perspectiva- Glonass fiind un program pe termen lung care va include multe lansari.

Soyuz 2-1b, o imbunatatire fata de versiunea clasica Soyuz 2-1a, aduce modificari substantiale ale sistemului de control prin instalarea unui modul suplimentar Fregat, marirea tractiunii treptei a treia prin inlocuirea clasicului RD110 cu un motor de tip RD124 si o noua capsula de transport cu volum sporit pentru incarcatura utila- fiind capabila sa transporte o masa de 3.6 tone pe o orbita de transfer geostationara.

Sistemul Glonass (“Globalnaya Navigationnaya Sputnikovaya Sistema” sau “Global Orbiting Navigation Satellite System”) a fost pus in functiune pentru prima data in septembrie 1993 cu un grup de 12 sateliti si a ajuns la numarul proiectat de 24 de sateliti pentru o acoperire globala, in decembrie 1995. Totusi datorita problemelor financiare din acea perioada si datorita lipsei unor noi investitii, o parte din sateliti au fost retrasi din activitate, fara a fi inlocuiti.

Sistemul consta din 3 planuri orbitale, separate la 120 de grade si satelitii din acelasi plan orbital separati la 45 de grade. Fiecare satelit efectueaza o orbita circulara la o inaltime de 19100 km si o inclinatie de 64.8 grade si are o perioada orbitala de 11 ore si 15 minute. Satelitii sunt identificati unic de asa numitul ‘slot number’ : primul plan orbital contine sloturile 1-8, al doilea sloturile 9-16 iar al treilea sloturile 17-24.
In anul 2007 s-a decis modificarea numarului de sateliti ai constelatiei de la 24 la 30- insemnand astfel 8 sateliti operationali plus 2 de rezerva pentru fiecare plan orbital.
In acest fel siguranta utilizarii sistemului creste, eliminand riscul unor posibilie disfunctionalitati sau intreruperi a serviciului (si implicit nemultumirile viitorilor clienti).

Fiecare satelit transmite doua tipuri de semnale unul standard accesibil aplicatiilor comerciale si unul codificat de inalta precizie folosit de aplicatiile militare.
Este vorba de fapt de 25 de canale separate de 0.5625 MHz in asa numitele benzi de frecventa L1: 1602.5625 - 1615.5 MHz si L2: 1240 - 1260 MHz.

Pana de curand programul de navigatie prin satelit Glonass, nu excela in ciuda investitiilor facute. Intr-o piata globala de navigatie estimata la 60-70 miliarde de dolari anual, Rusia tintea o nisa de 15% (adica 9-10 miliarde anual, suma care ar depasi vanzarile sale de armament) dar abia a reusit sa se mentina la 1% mult sub asteptarile sale.
In ultima vreme guvernul rus si-a revizuit complet politica interna si externa plasand domeniul aerospatial pe lista prioritatilor sale pe termen lung si investind sume considerabile de bani pentru modernizarea vechilor sisteme mostenite din timpul URSS sau pentru construirea unora noi. Glonass este unul dintre ele.
Domeniul aerospatial este vazut ca o chestiune strategica pentru asigurarea independentei tehnologice a tarii si a sustinerii intereselor sale, inclusiv militare.
Poate ca cea mai dinamica evolutie este in sectorul sistemelor de navigatie prin satelit unde concurenta s-a acutizat in ultimii ani si unde fiecare actor incearca sa plaseze cat mai multi sateliti intr-un joc contra-cronometru pentru a ocupa cat mai multe benzi de frecventa.
Tocmai de acea s-a decis ca Glonass sa beneficieze de o investitie de 2.6 miliarde de dolari, iar sperantele initiale ale guvernului de la Moscova care vizau atingerea la nivelul anului 2011 a unui numar de 30 sateliti operationali par destul de aproape de realizare.
Mai mult pentru a pune si mai multa presiune asupra managementului de la varful sectorului spatial rus si pentru a se asigura ca cele cateva accidente care au umbrit anul acesta activitatea Roskosmos, presedintele rus Medvedev a anuntat recent masuri drastice pentru cei care vor gresi in viitor si ale caror greseli vor fi incadrate la periclitarea interesului national.

jQuery Menu by Apycom