Urmariti in timp real incercarea de a repune sonda Phobos-Grunt pe o traiectorie de transfer catre Marte
11-11-2011 05:19
Phobos-Grunt, satelitul care trebuia sa aduca Rusia inapoi in misiunile interplanetare dupa o inactivitate de 20 de ani a ramas captiv intr-o orbita in apropierea Pamantului.

Separarea de racheta Zenit a avut loc corect insa modulul auxiliar de propulsie ce trebuia sa scoata satelitul de sub influenta gravitatiei terestre nu a executat manevrele pentru care fusese programat.
S-a dovedit astfel inca o data managementul prost practicat de agentia spatiala rusa si guvern in ultima decada, un management in urma caruia s-a pierdut foarte multa tehnologie. In aceste conditii este vizibil chiar si pentru observatorii mai putin avizati cat de greu este sa reincepi un program spatial de la zero.


Inginerii nu au pierdut toate sperantele pentru ca rezerva de combustibil a modulului auxiliar de propulsie este neatinsa si deci, cel putin teoretic, manevrele se pot relua. Satelitul insa, neproiectat pentru acest tranzit prelungit in jurul Pamantului, are de suferit. Momentan se fac eforturi pentru reluarea comunicatiei, analiza datelor de la bord, stabilirea cauzelor si a unui nou scenariu de lucru- si in final daca se va putea fortarea satelitului de a intra pe o orbita de transfer catre Marte.
Pentru a evita speculatii nefondate, in conditiile in care echipa tehnica este concentrata pe gasirea unor solutii si deci nu si-a alocat mult timp pentru a comunica eficient cu media, vom urmari indeaproape subiectul si vom reveni cu un articol mai detaliat atunci cand se vor cunoastea mai multe date oficiale.

Urmariti in timp real incercarea de a repune sonda Phobos-Grunt pe o traiectorie de transfer catre Marte
http://www.spacealliance.ro/satprop_GE/SatPropagatorApplet.htmlcredit Roskosmos

jQuery Menu by Apycom