Satelitul romanesc Goliat asteapta in Guiana Franceza incarcarea la bordul rachetei Vega
13-10-2011 08:35
Satelitul romanesc Goliat asteapta in Guiana Franceza incarcarea la bordul rachetei Vega pentru ceea ce va fi prima misiune romaneasca in jurul Pamantului.
Prima platforma spatiala construita in Romania, nanosatelitul de tip Cubesat denumit Goliat a fost amanat de mai multe ori succesiv din cauza intarzierii intrarii in operare a lansatorului european.


Daca in prima faza aceste probleme s-au datorat exclusiv testelor efectuate la motoarele rachetei, in ultimul timp problemele de natura tehnica au fost la spaceportul european din Guiana Franceza, acolo unde divizia ArianeSpace isi desfasoara activitatea.

Asa cum anticipam in precedentul articol SpaceAlliance (cand am luat in calcul agenda incarcata a inginerilor de la ArianeSpace- ocupati pe 3 planuri cu cele trei rachete ale diviziei : Ariane 5, Soyuz si Vega, cat si experienta anilor trecuti cand decembrie nu a fost cea mai productiva luna a anului) lansarea a fost inca o data amanata - din decembrie 2011 in ianuarie 2012.
Noile componente ale rachetei au fost incarcate la inceputul lunii, o parte din portul italian Livorno iar celelalte din Rotterdam. De acolo ele vor face o calatorie transatlantica de 18 zile pana in portul Cayenne din Guiana Franceza.
Primul test, asa numitul ‘Flight Readiness Review’ va fi initiat pe 13-14 octombrie urmat de o campanie intensiva de verificari pentru lansare, incepand cu noiembrie 2011.
Chiar daca si data vehiculata acum- ianuarie 2012- nu este sigura (existand in continuare posibilitatea unei decalari de program daca lucrurile nu merg bine din punct de vedere tehnic) o mica intarziere este mai putin importanta atata timp cat zborul in sine va fi un succes (cu atat mai mult cu cat satelitii incarcati la bord nu au o mare valoare economica deci nu exista o presiune financiara ci au mai degraba o valoare simbolica cum este cazul platformei coordonate de Rosa care doreste sa marcheze debutul Romaniei in spatiu).

Asa cum am facut pe tot parcursul acestui proiect, SpaceAlliance va incerca sa urmareasca cu atentie acest subiect si sa isi tina cititorii de limba romana informati despre orice alte modificari care ar putea interveni.

ArianeSpace este cunoscuta in special prin principala sa piesa de rezistenta - veterana Ariane 5, dar parte a noii strategii de management, compania intentioneaza sa se reorienteze si pe segmentele lansarilor medii si mici venind astfel in intampinarea cerintelor clientilor sai din intreaga lume. Se spera astfel ca parte din operatiuni sa se transfere treptat spre aceste nise si astfel sa se depaseasca recordul setat anul trecut cand au fost acoperite aproximativ 60% din totalul lansarilor de sateliti de telecomunicatie geostationari la nivel global.
Vestea buna este ca agenda incepe sa revina la normal, dupa nenumarate amanari in trecut - zborul inaugural al lui Soyuz 2-1b din Kourou fiind programat pentru 20 octombrie, iar cel al lui Vega, asa cum aminteam pentru ianuarie 2012.

Sistemul european de navigatie Galileo la inceput de drum
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20110919050423

Relatam recent intr-un articol de pe site-ul nostru www.SpaceAlliance.ro despre documentul VERTA-‘Vega Research and Technology Accompaniment Program’ cel care punea bazele productiei de serie pentru componentele noului lansator-acoperind in prima faza 5 noi misiuni in afara zborului de test (pe lista sponsorizarii pentru acest program aflandu-se  satelitii europeni ADM Aeolus, Lisa Pathfinder, constelatia Swarm si IEV –‘Intermediate Experimental Vehicle’). Spuneam atunci ca proiectul Vega se muta astfel din faza de proiectare si dezvoltare in cea de exploatare propriu zisa.

In aceasta mare operatiune numita Vega sunt implicate direct 7 tari europene (Italia, Franta, Spania, Belgia, Olanda, Elvetia si Suedia) prim contractor fiind compania italiana ELV SpA ale carei actiuni sunt detinute de Avio SpA (70%) si Agentia Spatiala Italiana ASI (30%).
Grupul va fi reprezentat de ArianeSpace cea care va oferi spre comercializare serviciile noii rachete si va avea grija de operatiunile de lansare.

Vega intentioneaza sa se pozitioneze pe nisa lansatoarelor mici, undeva sub Ariane5 (lansatorul de clasa mare al lui ArianeSpace) si noul venit- versiunea modernizata Soyuz (care va opera in segmentul mediu).
ArianeSpace nu avea un lansator pe aceasta nisa astfel dar se estimeaza ca Vega va deservi in medie cel putin 2 lansari pe an.

Racheta care are o masa de 137 tone, o lungime de 30m si un diametru de 3m, este una in patru trepte- un motor de tip P 80 folosind combustibil solid pentru prima treapta- cu o forta maxima dezvoltata de 3040kN si un timp de ardere de 107s, un motor de tip Zefiro 23 alimentat tot de combustibil solid-cu o forta maxima de 1200kN si un timp de ardere de 71s, ca si treapta a treia unde actioneaza un motor de tip Zefiro 9-cu o forta dezvoltata de 213kN si un timp de ardere de 117s, si o treapta finala a patra alimentata de combustibil lichid si propulsata de un motor de tip AVUM – Attitude and Vernier Upper Module-u o forta de 2.45kN si un timp de ardere de pana la 315s.
In ceea ce priveste performantele tehnice, lansatorul este capabil sa inscrie pe o orbita circulara cu altitudinea de 700 km o masa de pana la 1500 kg (de obicei segmentul satelitiilor stiintifici de observare a Pamantului).

Vega va folosi in spaceportul din Guiana Franceza complexul ELA-1 care a deservit intre 1979 si 1989 rachetele Ariane1 si Ariane3. Acesta insa a trebuit sa fie modernizat, incepand de la hangarul propriu zis si continuand cu sistemele de alimentare electrica, de protectie, de control si nu in ultimul rand cu sistemele mecanice de transport (lifturi, macarale etc). In plus, este vorba si despre o noua platforma mobila care va tranporta racheta, si care va avea o inaltime de 50m si o viteza de 5m/minut fiind capabila sa acopere o distanta de 80m intre pozitia operationala si locul de parcare.
Perioada de pregatire a unui zbor - asa numita “launch campaign” - a fost marita de asemenea de la 2-3 saptamani la 42 de zile pentru a asigura ca fiecare zbor este supervizat corespunzator fara presiunea timpului, mai ales ca ESA isi doreste pe viitor o serie de minimum 4 lansari anuale ale noii rachete.

Vizualizeaza baza spatiala din Kourou/Guiana Franceza
http://www.spacealliance.ro/plugin/gei-gs.aspx

Cateva cuvinte despre primul satelit romanesc.
Proiectul Goliat a fost initiat in anul 2005 de agentia spatiala romana ROSA beneficiind de un buget de 1.500.000 de RON (declarat in 2005). Tot ROSA s-a ocupat de managementul si coordonarea consortiului de firme private care au beneficiat de contracte in cadrul acestui proiect.
Este vorba de un nanosatelit de 1kg si 10x10x10 cm bazat pe standardul american Cubesat, avand la bord o serie de experimente stiintifice: determinarea fluxului de meteoriti (SAMIS), masurarea dozei de radiatii cosmice la nivelul orbitei terestre (Dose-N) si captarea de imagini cu suprafata Pamantului folosind o camera de observatie de 3 mega pixeli instalata la bord si cu o rezolutie la sol de aproximativ 21x28m.

Goliat va fi lansat intr-o orbita eliptica cu inaltimea variind intre 357 si 1447 km si inclinatie de 71 de grade si va fi operat cu ajutorul a doua statii de sol-una situata la Magurele si cealalta la Marisel, langa Cluj.
Proiectului romanesc si altor 8 sateliti din aceeasi categorie li s-a oferit sansa de a fi lansati gratis in zborul inaugural de test al rachetei europene Vega (o parte dintre ei venind din tari ce se afla in faza de preaderare la agentia spatiala europeana, asa cum este si cazul Romaniei, si care incep prin aceste prime programe nationale sa isi manifeste interesul fata de domeniul spatial) :

-SwissCube (École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Switzerland)

-Xatcobeo (University of Vigo and INTA, Spain)

-UNICubeSAT (University of Rome, Italy)

-Robusta (University of Montpellier 2, France)

-AtmoCube (University of Trieste, Italy)

-e-st@r (Politecnico di Torino, Italy)

-OUFTI-1 (University of Liège, Belgium)

-PW-Sat (Warsaw University of Technology, Poland)

Acesti 9 sateliti Cubesat se vor adauga incarcaturii principale LARES (LAser RElativity Satellite) si unui alt satelit italian- ALMASat (prescurtare de la ALma MAter SAtellite) o misiune demonstrativa dezvoltata incepand cu anul 1993 de Facultatea de inginerie din cadrul Universitatii din Bologna, care ca si predecesoarele programe realizate in Italia (Unisat1 si Unisat2) are la baza un concept modular capabil sa integreze pe viitor o gama larga de experimente stiintifice la un pret de constructie scazut.


Romania mai participa in doua proiecte europene, doua din institutiile de invatamant din Bucuresti, respectiv Universitatea Politehnica din Bucuresti si Universitatea Bucuresti au fost incluse pe lista centrelor de cercetare care vor contribui la dezvoltarea programelor ESMO si ESEO.

Romania va participa in 2014 intr-o misiune spatiala europeana spre Luna
www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=201006091129

ESEO sau European Student Earth Orbiter este al treilea satelit dezvoltat in cadrul programului “Education Satellite Programme”- un microsatelit care de la nivelul unei orbite LEO va capta imagini ale Pamantului, va masura nivelul radiatiilor si va testa noi tehnologii spatiale (o camera stelara si un asa numit “reaction wheel”).
In acest proiect UPB va trebui sa dezvolte partea de structura.

ESMO sau European Student Moon Orbiter va fi primul satelit educational trimis spre Luna cu tehnologie inspirata de cea folosita de misiunea Smart1 si al patrulea satelit din programul “Education Satellite Programme”. Contractorul principal este Surrey Satellite Technology Limited din Anglia, iar subcontractanti sunt mai multe universitati din tari membre sau aflate in colaborare cu ESA.
Romania este prezenta in proiect prin Universitatea Politehnica Bucuresti-responsabila pentru 2 din subsistemele satelitului (ADCS si structura) si prin Universitatea Bucuresti responsabila pentru dezvoltarea experimentului care vizeaza monitorizarea radiatiei.

Linkuri relevante:

model virtual al primului satelit romanesc
http://www.spacealliance.ro/plugin/3dsat.aspx


Articol ce poate fi preluat numai citand sursa orginala SpaceAlliance.


jQuery Menu by Apycom