Un nou proiect spatial privat romanesc- Elysium
30-08-2011 03:15
Asa cum si-a obisnuit cititorii de limba romana, SpaceAlliance relateaza in paralel cu articolele dedicate activitatii spatiale internationale si despre cele mai noi initiative din domeniu ce se petrec in Romania.

De aceasta data vom vorbi despre un nou proiect 100% romanesc si care este initiativa unui grup de studenti brasoveni. Proiectul lor se numeste Elysium, a luat fiinta in iunie 2010 si este impartit in 3 etape (BalloonSat- CubeSat prototype- CubeSat), urmand sa creasca progresiv pana in 2014 de la cei 8 membri actuali pana la o echipa de 25 de oameni.

Proiectul, realizat pe baza de voluntariat, are in primul rand un scop educativ si va fi facut in sistem ‘open source’ -majoritatea datelor şi tehnologiilor dezvoltate în cadrul acestuia fiind disponibile gratuit celor care le solicită.
Cei 8 (Alexandru-Răzvan Ghinea, Oliver Aldulea, Petruţ Mălăescu, Sebastian Liviu Dinu, Andra-Teodora Tonie, Valentin Costianu, Cristian-Mihai Banciu, Cătălin Bivolaru) isi propun sa fie prima echipă de studenţi din România care va construi un satelit de dimensiuni mici, funcţional, după standardul CubeSat, care să achiziţioneze date de ordin ştiinţific si prin aceasta sa creeze o infrastructură ce permite dezvoltarea de proiecte asemănătoare în viitor şi managementul datelor colectate.

Ce inseamna asadar Elysium si cum vad cei 8 dezvoltarea sa ?
‘Proiectul Elysium are ca misiune lansarea unui Satelit Cub (CubeSat), proiect ştiinţific de mare amploare prin caracteristicile sale : satelit de mică dimensiune (nano satelit) cu instrumente de măsură aflate la dispoziţia tuturor utilizatorilor.
Standardul CubeSat are avantajul flexibilităţii cât şi cel al unui standard deschis pentru studenţi şi pentru dezvoltatori, fiind capabil să ajute mediul educaţional din România prin intermediul platformei ştiinţifice puse la dispoziţia lor.

Proiectul Elysium finalizat va fi compusul cercetării a mai multor arii ale ştiinţei şi tehnologiei : electronică şi calculatoare, programare în diferite medii de programare, circuite electrice, cunoştinţe despre spaţiu şi universul extra terestru, propagările elementelor lui pe Pământ.’

Cele trei faze ale proiectului Elysium sunt ilustrate in cele ce urmeaza :

 

‘Faza 1 – Balloon Satellite, prescurtat BalloonSat:
•    Acesta este stadiul iniţial al Proiectului Elysium şi are ca scop principal plasarea unei pietre de hotar în evoluţia întregului proiect. În timpul acestei faze, urmărim să dezvoltăm o platformă propriu-zisă, prin intermediul căreia, putem încuraja acest tip de activitate să prindă aripi în rândul grupurilor de studenţi şi a micilor comunităţi pasionate de ştiinţă din toată ţara. De asemenea, după încheierea acestei faze, urmărim să câştigăm feedback şi vizibilitate crescută. O platform de BalloonSat nu a fost concepută în ţara noastră încă, iar noi vom fi chiar primii ce vor cucerii acest gen de activitate.

Faza 2 – Prototip CubeSat:
•    În cadrul acestei etape urmărim să construim si testăm părţile ce se vor apropia de nivelul dorit de calitate şi funcţionalitate. Aici ataşăm experimentul propriu-zis de balonul de latex natural şi testăm comunicaţiile şi felul în care se comportă sub-sistemele electrice şi experimentul în sine, în zbor la mare altitudine.

Faza 3 – CubeSat, prescurtare de la Cube Satellite:
•    Acesta este construit pe o platformă special creată pentru sateliţi de talie mică (nano-sateliţi), impunându-se ca standard internaţional ţinând cont de funcţionalitatea, costurile şi fezabilitea încărcăturii experimentale aflate la bord. Platforma CubeSat fiind de departe mult mai flexibilă din punct de vedere financiar sa implementeze o funcţionalitate specifică faţă de sateliţii în valoare de milioane de dolari.

*Platforma de achizitie de date, prescurtat QueryPlatform:
•    Această componentă reprezintă pachetul software-hardware aflat pe Pământ, şi se adresează atât platformei BalloonSat cât şi celei CubeSat. Componenta în sine este utilizată atât pentru urmărirea experimentului cât şi pentru menţinerea unei comunicaţii între noi şi platforma aleasa pentru testare, reprezentând infrastructura prin care transmitem si administram datele colectate.’

Reamintim ca acesta ar fi al doilea satelit de tip CubeSat dezvoltat in Romania- primul, Goliat, fiind construit deja de agentia spatiala romana Rosa si asteptand lansarea din toamna aceasta la bordul rachetei europene Vega.

Pentru realizarea proiectului lor, cei 8 au nevoie de un buget estimat la 110.000 de euro- pe care spera sa il atraga din diferite sponsorizari sau fonduri europene, de o sustinere de ordin administrativ din partea mediului universitar si nu in ultimul rand de implicarea cat mai multor voluntari ce vor sa contribuie cu idei.

Odata proiectul pornit, vor ramane totusi destule probleme tehnice de depasit, multe dintre ele foarte dificile cum ar fi lipsa unei infrastructuri specifice de testare in Romania sau problema gasirii unei lansari ieftine/gratuite.
Entuziasmul si lucrul in echipa pot compensa insa aceste greutati, iar noi cei de la SpaceAlliance le uram succes si vom urmari periodic evolutia lor.

Mai multe informatii pe site-ul oficial al misiunii ElysiumSat:
http://www.elysiumsat.net


jQuery Menu by Apycom