Romania devine a 19-a tara membra a agentiei spatiale europene ESA
20-01-2011 11:51
Astazi 20 ianuarie 2011 Romania a devenit oficial a 19-a tara membra a agentiei spatiale europene ESA in urma semnarii Acordului privind Aderarea României la Convenţia Agenţiei Spaţiale Europene.

Acordul a fost semnat la Bucuresti din partea Romaniei de Agentia Spatiala Romana prin directorul ei M.I.Piso si de Ministerul Afacerilor Externe prin T.Baconschi iar din partea ESA de directorul general J.J.Dordain.
Acest document a carui publicare o asteptam cu interes, marcheaza aderarea oficiala dupa ce in noiembrie 2010 la conferinta ministrilor de resort se convenise primirea Romaniei in randurile ESA.
In februarie 2011 Romania ar fi trebuit sa incheie cei 5 ani de colaborare conveniti in urma acordului PECS semnat in februarie 2006. Mai multe detalii administrative despre acest proiect in sectiunea SpaceAlliance la adresa urmatoare : http://forum.spacealliance.ro/viewtopic.php?f=15&t=3.
Precedenta admitere in ESA data din iulie 2008 atunci cand Cehia devenea prima tara est-europeana membra a agentiei. Pe lista de asteptare pentru viitor se mai afla Ungaria, Polonia si Slovenia toate aflate in faza de preaderare.

Constituita in anul 1975 ESA a avut in 2010 un buget de 3.74 miliarde de euro din care cei mai mari contributori au fost Franta (18.2%), Germania (16.7%) si Italia (9.9%).
Contributia financiara a Romaniei se va situa la cateva milioane de euro anual, bani care vor fi redistribuiti inapoi catre industria nationala de profil si companii care activeaza in domeniul aplicatiilor spatiale.

ESA al carui cartier general se gaseste la Paris, are mai multe centre distribuite in Europa : ESTEC-European Space Research and Technology Centre (Olanda), ESRIN-ESA Centre for Earth Observation (Italia), ESOC-European Space Operations Centre (Germania), ESAC-European Space Astronomy Centre (Spania) sau EAC-European Astronaut Centre (Germania).

credit ESA

Copyright © SpaceAlliance.ro, 2011
Acest articol poate fi preluat numai citand sursa originala a stirii SpaceAlliance.ro
jQuery Menu by Apycom