China din nou in prim planul lansarilor spatiale
14-10-2010 08:15
Pe 22 septembrie relatam despre lansarea satelitului Yaogan 11 de la baza spatiala Jiuquan. La numai o saptamana de la aceasta putem vorbi deja despre o campanie intensa sustinuta de China, pentru ca in acest interval, alte doua lansari au avut loc.

Prima lansare despre care vorbim, Chang`e 2 este a doua sonda a Chinei spre Luna si a fost o investitie de 134 milioane de dolari a programului spatial chinez. Initial a fost construita ca o platforma de rezerva pentru Chang`e 1 in caz ca aceasta ar fi esuat, dar ulterior partea de instrumentatie stiintifica a fost substantial imbunatatita.
Plecata in mod simbolic vineri 1 octombrie o data cu sarbatorirea zilei nationale a tarii- la ora 10 :59 de la hangarul 2 al bazei spatiale Xichang, la bordul unei rachete Long March 3C, sonda va continua explorarile satelitului natural al Pamantului.
Perioada de transfer pentru orbita finala in jurul Lunii-una polara eliptica cu inaltimea variind intre 15 si 100 km si cu o perioada orbitala de 117 minute-va fi de aproximativ 5 zile (mai precis 112 ore) adica la jumatatea perioadei de transfer a primei sonde Chang`e 1 (12 zile). Acest lucru se datoreaza in principal vitezei de injectie orbitale marite a lansatorului CZ 3C fata de varianta CZ 3A folosita inainte, viteza ce a permis pentru prima data plasarea unui satelit chinez direct intr-o orbita de transfer spre Luna, fara a mai fi nevoie, ca pana acum de folosirea unui ‘fly-by’ in jurul Pamantului.
Conform scenariului, miercuri la ora 03:06 UTC manevrele de insertie orbitala au inceput vizand initial plasarea satelitului intr-o orbita eliptica inalta, pe urma alte 2 corectii urmand sa scada inaltimea orbitei.

Prima sonda spatiala chineza Chang’e 1, lansata, in data de 24 octombrie 2007 la bordul unui lansator Long March3, si-a indeplinit cu succes misiunea, prabusindu-se pe suprafata Lunii la 1.5 grade latitudine sudica si 52,36 grade longitudine estica.
Denumirea ei provine din mitologia chineza, reprezentand o zeita selenara antica.
Scopul misiunii ce a durat 16 luni a fost acela de a studia, in afara de obtinerea unor harti ale Lunii, capacitatea de ajustare a traiectoriei orbitale si gradele de libertate pe care si le poate permite o astfel de sonda in vecinatatea satelitului natural al Pamantului, lucru testat prin controlul de la distanta folosind 2 statii terestre: Qingdao si Kashi.

Noul satelit urmeaza sa culeaga pentru un minim de 6 luni (cu posibilitatea unei extensii daca lucrurile decurg bine) imagini de inalta rezolutie ale solului (1.5m-10m in functie de altitudine 15-100km, fata de 100m in cazul Chang`e 1 care zbura la 200 km altitudine) si sa pregateasca terenul pentru urmatoarea misiune Chang`e 3 care va zbura in 2013 (alegerea unor site-uri favorabile pentru coborarea unui robot lunar), si mai tarziu pentru misiunile cu echipaj uman.
Chang’e 2 este un satelit de 2480 kg dotat cu o noua camera HD stereo tip CCD. La bord se afla si doua spectroscoape in gama x si gamma care vor permite realizarea de investigatii cu privire la continutul si distributia unor elemente precum Al,Mg, Si, Ti etc in solul lunar.
Prin scanarea suprafetei Lunii cu ajutorul unui asa numit ‘Microwave Detector’ la frecventele de 3.0, 7.8, 19.35 si 37 GHz se vor putea colecta informatii suplimentare cu privire la proprietatile solului.
Sonda dispune deasemenea de detectori de particule solare si de ioni, care vor permite studiul influentei vantului solar la suprafata Lunii.
Pentru prima data, satelitul va aduce in prim plan folosirea comunicatiilor in banda X pentru misiuni ‘deep space’, tehnologie ce se intentioneaza sa fie folosita pe viitor si pentru alte misiuni spre Marte si Venus. Reteaua de sol va folosi in principal antenele din Kunming, Beijing si Urumqi (aflate sub tutela National Astronomical Observatories din China), dar un lucru interesant, va putea in egala masura sa comunice cu reteaua China Satellite Maritime Tracking &Control Department, ale carei nave Yuanwang 3,5 si 6 au instalate la bord sisteme de comanda si telemetrie compatibile.



A doua lansare s-a efectuat de la baza Tayiuan, miercuri 6 octombrie, ora 00:49 UTC folosind o racheta Long March 4B. Pasageri au fost 2 sateliti din clasa Shijian 6-o clasa destinata experimentelor spatiale, respectiv platformele 6G si 6H.
Acestia vin la 2 ani de la precedenta lansare (octombrie 2008) si vor zbura intr-o orbita cu altitudinea de 640 de km si inclinatia de 98 de grade.
Scenariul lansarilor satelitilor din clasa Shijian este clasic si se desfasoara la bordul rachetelor CZ-4B in zboruri duale. Primul zbor a avut loc in septembrie 2004 atunci cand au fost lansate platformele 6A si 6B, al doilea in octombrie 2006 cu platformele 6C si 6D si in sfarsit al treilea  de care aminteam mai devreme, in octombrie 2008 cu satelitii 6E si 6F.

Aceasta a fost a doua lansare a anului de la baza Tayiuan si a 11-a pe 2010 a programului spatial chinez.

Cei doi noi sateliti au fost construiti pentru China Aerospace Science and Technology Corporation de catre Shanghai Academy of Space Flight Technology, China Electronics Technology Corporation si Dongfanghong Satellite pe baza unei platforme CAST968, iar durata de viata ar trebui sa fie undeva la 2 ani.

Urmatoarea lansare chineza va avea loc cel mai porbabil pe 30 octombrie atunci cand se asteapta ca un nou satelit de navigatie din clasa Beidou 2-platforma cu indicativul 4G, sa fie pus pe orbita de o racheta CZ-3C, dupa ce precedenta lansare a unui satelit de acest fel a avut loc in iunie.

jQuery Menu by Apycom