A fost lansat un nou satelit de telecomunicatii
25-04-2010 23:01

 

Sambata 24 aprilie o racheta Proton operata de International Launch Services a ridicat pe orbita o noua platforma pentru compania SES World Skies-satelitul SES 1.
Plecata de la baza Baikonur la ora 11 :19 GMT, intr-o misiune complexa dar care a fost favorizata de masa relativ scazuta a incarcaturii, Proton M Breeze a reusit sa plaseze noul satelit cateva ore mai tarziu la ora 20 :17 GMT direct pe orbita geostationara si nu pe o orbita de transfer cum se procedeaza in alte cazuri similare.

Sambata 24 aprilie o racheta Proton operata de International Launch Services a ridicat pe orbita o noua platforma pentru compania SES World Skies-satelitul SES 1.

Acest zbor comercial face parte dintr-un contract mai amplu castigat de operator cu grupul SES (contract care prevede un numar de 5 zboruri in perioada scurt urmatoare).

Compania ILS (International Launch Services) cu sediul in Virginia, SUA, si al carei actionar majoritar este compania ruseasca Khrunichev Space Center-constructorul rus al rachetei Proton, are drepturi de exclusivitate pentru comercializarea serviciilor de transport catre operatori de sateliti comerciali din intreaga lume.

Plecata de la baza Baikonur la ora 11 :19 GMT, intr-o misiune complexa dar care a fost favorizata de masa relativ scazuta a incarcaturii, Proton M Breeze a reusit sa plaseze noul satelit cateva ore mai tarziu la ora 20 :17 GMT direct pe orbita geostationara si nu pe o orbita de transfer cum se procedeaza in alte cazuri similare.

Proton este o racheta de 58.2 m lungime si cantarind 705 tone in configuratie normala. Este echipata cu trei trepte motoare si un sistem de boostere, cu lungimea de 42.3 m si diamentrul variind intre 4.1 si 7.4 m. Acestora li se adauga sistemul aditional Breeze M care dezvolta o forta suplimentara de pana la 20 kN si care este echipat cu un sistem de stabilizare triaxiala, un sistem de navigatie si un calculator de bord, fiind direct raspunzator de calitatea injectiei orbitale a transportului. In cazul acestuia, cantitatea de combustibil incarcata depinde de specificul misiunii si este variata pentru a optimiza performanta zborului.
Prima treapta a rachetei este propulsata de 6 motoare de tip RD 276 care furnizeaza un total de 11 MN. Treapta a doua este alimentata de 3 motoare de tip RD 210 plus un motor de tip RD 211 furnizand o forta totala de 2.4 MN. Treapta a treia este propulsata de un motor de tip RD 213 cu forta de tractiune 583 kN, iar controlul si dirijarea zborului sunt realizate cu un sistem de avionica triplu redundant care comanda un motor de 31 kN cu 4 ajutaje. In aceasta echipare racheta este capabila sa inscrie intr-o orbita de transfer geostationara o masa de pana la 6360 kg.

SES1 construit in urma unui contract semnat in mai 2007 cu Orbital Sciences Corporation este primul dintr-o serie de 3 sateliti (cu o optiune pentru inca alti doi) ce urmeaza sa fie trimisi in perioada urmatoare pe orbita pentru a reimprospata flota SES (SES2 undeva in anul 2011 si SES3 in anul 2012).

SES1 spre exemplu este destinat serviciilor de telecomunicatii si de televiziune HD de pe teritoriul Statelor Unite si va trebui sa inlocuiasca la pozitia orbitala 101 grade vest 2 sateliti mai vechi : AMC2 si AMC4 construiti in trecut de compania Lockheed Martin pe platforme A2100A de 2.7 tone si respectiv A2100AX de 3.8 tone, ambii echipati cu 24 de transpondere in banda C si alte 24 de transpondere in banda Ku.
AMC2 a fost lansat in ianuarie 1997 si AMC4 in noiembrie 1999, ambii apropiindu-se de consumarea resursei tehnice de 15 ani si dand semne de oboseala (in ultimul timp performanta electrica a panourilor solare a scazut semnificativ).

Ca si precedentele, SES1 vine echipat in aceeasi configuratie –cu 24 de transpondere in banda C si 24 de transpondere in banda Ku functionand la frecventa de 36 MHz, dar tot acest echipament auxiliar este montat pe o platforma noua Orbital- Star 2.4.

Pe viitor SES2 va gazdui suplimentar un experiment al armatei americane-‘Commercially Hosted InfraRed Payload’ sau CHIRP-un senzor cu camp vizual foarte larg care de la inaltimea orbitei geostationare va supraveghea in permanenta activitatea de la sol fiind integrat in sistemul de detectie si aparare antiracheta.

Revenind la actualul satelit, acesta are 3152 kg la lansare si o durata de viata garantata de producator la 15 ani. Este un satelit stabilizat triaxial cu ajutorul unui sistem de propulsie monopropelant pe baza de hidrazina.

Energia electrica este generata cu ajutorul a patru panouri solare in tehnologia Ga-As si este inmagazinata in doua baterii Li-Ion cu capacitatea de 4840 Ah pentru a deservi consumul ridicat al antenelor (care poate ajunge in total si la 5000 W).

Dupa ce satelitul va folosi propriile motoare pentru a se plasa precis la slotul orbital dorit, va incepe o campanie de teste si de pregatire a echipamentelor pentru operare nominala, urmand ca activarea si intrarea oficiala in flota SES sa se produca in circa o luna.

SES World Skies este compusa din SES Americom si SES New Skies si detine printre altele SES Astra si SES Sirius in Europa.
Cu o flota de 41 de sateliti si avand 550 de clienti la nivel global, in peste 100 de tari, SES acopera 99.9% din teritoriul Pamantului si ofera servicii de televiziune (1200 de canale TV din care 85 HD), servicii de telecomunicatii, internet sau transfer de date securizate pentru organisme guvernamentale.

credit Orbital & SES

jQuery Menu by Apycom