Ariane 5 se pregateste de zborul cu numarul 50
04-04-2010 02:18

Vineri 2 aprilie Ariane 5 trebuia sa efectueze zborul cu numarul 50 din istoria lansatorului, dar in urma unor probleme tehnice aparute pe ultima suta de metri acesta a fost amanat pentru data de 8 aprilie.


Vineri 2 aprilie Ariane 5 trebuia sa efectueze zborul cu numarul 50 din istoria lansatorului, dar in urma unor probleme tehnice aparute pe ultima suta de metri acesta a fost amanat pentru data de 8 aprilie.

Lansarea se va desfasura de la hangarul ELA3 al spaceportului din Kourou, Guiana Franceza sub coordonarea ArianeSpace.
In ciuda faptului ca in iunie 1996 la zborul inaugural, Ariane 5 a suferit un esec total cand in urma unei celebre erori software (aparuta la conversia unei variabile reale pe 64 biti intr-o variabila intreaga pe 16 biti) calculatorul de bord a lasat racheta fara control la scurt timp dupa parasirea Pamantului si a provocat agentiei spatiale europene ESA una din cele mai mari pierderi (la bord se aflau cei 4 sateliti ai misiunii Cluster 1), astazi aceasta este preferata lansarilor comerciale tocmai datorita fiabilitatii demonstrate pe parcursul timpului (reusind ulterior plasarea pe orbita a unor sateliti foarte cunoscuti cum ar fi XMM Newton, Envisat sau Rosetta).



De fapt, din decembrie 2002 atunci cand versiunea ECA a fost introdusa in uz si cand zborul inaugural al acesteia s-a terminat deasemenea cu pierderea satelitilor incarcati la bord (Stentor si Hot Bird 7) racheta are un record impresionant de 35 de zboruri fara greseala.

Numai anul trecut, in 2009, Ariane 5 a reusit 6 zboruri (5 in versiunea ECA si unul in versiunea 5GS) si lansarea a 14 sateliti: Hot Bird 10/NSS-9/Spirale A/Spirale B in februarie 2009, Herschel/Planck in mai 2009, TerreStar-1 in iulie, JCSat 12 / Optus D3 in august, Amazonas 2 / COMSATBw-1 pe 1 octombrie, NSS-12 / Thor-6 pe 29 octombrie si in sfarsit Helios 2B pe 18 decembrie despre majoritatea acestor misiuni SpaceAlliance relatand in articole separate in 2009.

In lansarea de pe 8 aprilie-zborul cu indicativul V-194, Ariane 5 va fi folosita din nou in versiunea ECA si va face uz de capacitatea sa speciala care ii permite lansari duale GEO-avand ca obiectiv plasarea simultana pe o orbita geostationara a doi sateliti masivi : Astra 3B si ComsatBw.

Astra 3B este un satelit de telecomunicatii operat de SES Astra si care va inlocui la pozitia orbitala 23.5 grade est 2 sateliti mai vechi. Pentru minim 15 ani el va furniza servicii de televiziune DTH (direct-to-home) in Europa si comunicatii bi-directionale in Orientul Mijlociu.

Satelitul de 5472 kg a fost construit de compania Astrium pe o platforma Eurostar 3000 in baza unui contract semnat in noiembrie 2006 (fiind al treilea satelit construit de Astrium pentru Astra dupa Astra 1M si Astra 2B). Noul satelit vine cu 52 de transpondere in banda Ku si cu 4 transpondere in banda Ka.

ComsatBw 2 este al doilea satelit din seria ComsatBw, primul fiind lansat pe 1 octombrie 2009 asa cum aminteam mai devreme, deasemenea intr-un zbor al rachetei Ariane 5 (atunci copasager la bord fiind satelitul Amazonas). Este vorba de o serie de sateliti militari care asigura comunicatii (voce/date/video) si suport pentru armata germana-German Bundeswehr- angrenata activ in campuri de operatii din diverse locatii ale globului, putand acoperi o arie larga de la teritoriul Americii, Europei,Africii si Orientului Mijlociu.

Satelitii de 2440 kg si cu dimensiunile de 2.8 x 1.8 x 2.9 m sunt construiti de compania Thales Alenia Space in colaborare cu aceeasi EADS Astrium pe baza platformei comerciale SpaceBus 3000B2 si au o durata de viata de 15 ani si un cost total (inclusiv costurile de operare) de aproximativ 950 milioane de euro. Ei sunt dotati cu 4 transpondere SHF si 5 transpondere UHF.
Clientul final –“Federal Office for Information Management and Information Technology of the Bundeswehr” (IT-AmtBw) este deservit prin intermediul companiei MilSat Services GmbH (MSS) un consortiu stabilit intre Astrium EADS divizia Friedrichshafen (74.9% din actiuni) si ND SatCom Defence (NDD) (restul e 25.1%).

Lansarea acestor 2 sateliti, deja amanata, pune presiune pe agenda companiei ArianeSpace si asa incarcata astfel ca daca ea se va efectua pana la urma pe 8 aprilie si daca nu vor aparea alte probleme tehnice, urmatorul zbor al unei rachete Ariane 5 ar trebui sa aiba loc in mai putin de o luna atunci cand pasageri vor fi satelitii Arabsat 5A si COMS 1.
jQuery Menu by Apycom