Cryosat 2 in linie dreapta pentru lansare
02-04-2010 03:57

Satelitul European Cryosat2 intra in linie dreapta pentru lansarea programata in mai putin de o saptamana din acest moment, respectiv pe 8 aprilie.


Satelitul European Cryosat2 intra in linie dreapta pentru lansarea programata in mai putin de o saptamana din acest moment, respectiv pe 8 aprilie.

Ieri 1 aprilie, satelitul a parasit hangarul unde a fost depozitat inaintea lansarii asa numitul ‘integration facility’ si a fost mutat in complexul de lansare acolo unde va fi incarcat la bordul rachetei. Asa cum este procedura inaintea lansarii-asa numita ‘launch dress rehearsal’, sistemele satelitului vor fi pornite si testate in cadrul unei ultime simulari inaintea plecarii spre orbita.
Lansarea satelitului Cryosat 2 a fost de mai multe ori amanata, ultima data pe 25 aprilie, din cauza unor probleme ale rachetei Dnepr, o racheta, construita de compania ucraineana Yuzhnoye pe baza vechii versiuni balistice SS18 si care trebuia lansata de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Cryosat 2 este o continuare a misiunii din 2005 platforma fiind identica cu cea a satelitului pierdut in accidentul de atunci. Instrumentele stiintifice au fost in schimb upgradate. Misiunea supranumita “ESA’s ice mission”al carei cost se ridica la 189 milioane de dolari va orbita in jurul Pamantului de la o altitudine de 717 km avand o orbita aproape polara cu o inclinatie de 92 de grade.

Construit sub un contract principal cu Astrium GmbH din Germania si avand subcontractori in toata Europa, Cryosat 2 isi propune sa masoare pentru un minim de 3 ani (avand o posibila extensie pana la 5 ani in cazul unui scenariu pozitiv) cu o acuratete de pana la 10% din variatia anuala grosimea stratului de gheata aflat pe sol sau in largul oceanelor. In termeni concreti aceasta inseamna o acuratete de 1.5 cm/an in cazul intinderilor mari de gheata din Oceanul Arctic si o acuratete de 3 cm/an pentru ghetarii de pe continente. In cazul Groenlandei se va ajunge spre exemplu la o precizie de pana la 0.7 cm/an.

Pentru operarea satelitului vor fi implicate mai multe parti: centrul de comanda se va afla in Darmstadt/Germania la European Space Operations Centre, planificarea observatiilor si coordonarea tuturor serviciilor catre utilizatorii datelor se vor face din ESRIN Frascati/Italia, procesarea datelor se va face la statia de sol din Kiruna, iar arhivarea la CNES in Toulouse/Franta.

credit ESA

jQuery Menu by Apycom