India efectueaza cu succes o noua lansare comerciala
24-09-2009 05:15

 

Miercuri 23 septembrie Indian Space Research Organization (ISRO) a efectuat o noua lansare comerciala de la baza Satish Dhawan Space Center. O racheta de tip PSLV a ridicat cu succes pe orbita o incarcatura complexa formata din satelitii Oceansat2, Rubin 9-AIS si o serie de sateliti Cubesat: UWE2, SwissCube1, BeeSat si ITUpSat1.

Miercuri 23 septembrie Indian Space Research Organization (ISRO) a efectuat o noua lansare comerciala de la baza Satish Dhawan Space Center. O racheta de tip PSLV a ridicat cu succes pe orbita o incarcatura complexa formata din satelitii Oceansat2, Rubin 9-AIS si o serie de sateliti Cubesat: UWE2, SwissCube1, BeeSat si ITUpSat1.

PSLV sau Polar Satellite Launch Vehicle este o racheta de 294 tone, cu patru trepte ce combina combustibil solid si lichid si este capabila sa lanseze o incarcatura de 3200kg intr-o orbita joasa LEO sau 1600kg intr-o orbita “sun-synchronous” SSO. Din aprilie 2008 detine recordul in materie de lansari simultane-cu 10 sateliti lansati in acelasi timp, iar la un pret mediu de lansare situat sub 20000euro/kg (care poate merge chiar si peste 30% mai jos decat concurenta) este atractiva in raport cu restul competitorilor internationali.

In zborul de astazi –al 16-lea de la intrarea in operare a lansatorului (pentru conformitate trebuie amintit ca unul din ele au fost esuat complet iar celalalt a fost un semi-esec) ISRO a anuntat si o noua configuratie pentru avionica de bord, care se pare a functionat fara pobleme la aceasta prima incercare.

Prima treapta, una dintre cele mai mari din lume a ars 139tone de combustibil solid intr-un interval de 101 secunde, dezvoltand 4817kN. A doua treapta a functionat timp de 147 secunde dezvoltand 799kN, urmata de treapta a treia ce a folosit 7.6tone de combustibil solid timp de 112secunde dezvoltand 238kN si treapta a patra formata din doua motoare identice si care a ars 2.5tone de combustibil lichid (hidrazina) timp de 497secunde dezvoltand in total 14.6kN.

Pentru ca in acest zbor de 15 minute initiat la 11:51 AM incarcatura centrala a fost satelitul Oceansat2 parte a programului “remote sensing data” in care India joaca un rol major pe plan international cu 15 sateliti lansati dintre care 9 sunt operationali, tinta aleasa a fost o orbita “sun synchronous” la 720km altitudine si 98.28 grade inclinatie in asa fel incat noul satelit va traversa zilnic ecuatorul la ora 12 in apropierea teritoriului Indiei. Perioada orbitala va fi astfel de aproximativ 99 de minute.

Cu o greutate de 952kg acest Oceansat2 este o continuare a misiunii de success Oceansat1 lansat in 1999 si care inca este activ, tintind la randul sau o operare de minim 5 ani pe orbita. Satelitul va studia vanturile de suprafata, aerosolii din atmosfera si sedimentele din apa totul in cadrul unui program mai amplu numit Ocean Monitor.
Pentru a atinge aceste obiective, satelitul este dotat cu 3 instrumente stiintifice:
-OCM (Ocean Color Monitor)
-SCAT (Scanning scatterometer)
-ROSA (Radio occultation sounder for atmospheric studies)

Ceilalti 6 nanosateliti aflati la bord au cantarit in total 20kg, respectiv cate un kg pentru fiecare din cei 4 Cubesat si cate 8kg pentru ceilalti 2 sateliti Rubin.

Satelitii Rubin 9.1 si 9.2 au fost construiti de compania germana OHB-Systems in parteneriat cu Luxspace si Angstrom-aceeasi care mai construise si Rubin 7 si 8.
Cei doi sateliti vor fi folositi pentru aplicatii maritime ca parte a programului Automatic Identification System.

Cum spuneam mai devreme, acestor 2 nanosateliti li se vor adauga si 4 sateliti Cubesat.
UWE2 este cel de al doilea satelit din seria UWE (Üniversität Würzburgs Experimentasatellit) venind dupa UWE1 lansat pe 27octombrie 2005 din Plesetsk-Rusia.
Un al treilea satelit, UWE3 caruia i-am dedicat un articol individual pe SpaceAlliance este si el pregatit si a fost plasat ca incarcatura de rezerva pentru zborul inaugural Vega (acelasi in care ar trebui sa zboare si Goliatul romanesc).

Swisscube1 este primul satelit din aceasta serie Cubesat trimisa in spatiu de Elvetia- axat pe studierea fenomenului de “airglow”-o foarte slaba emisie luminoasa care apare la altitudinea de 100km din cauza proceselor din atmosfera (cum ar fi recombinarea ionilor fotoionizati de Soare in timpul zilei, traversarea atmosferei de catre razele cosmice si combinatiile chimice ale oxigenului si nitrogenului cu ioni de hidroxil).
Cel de al doilea Swisscube despre care am relatat intr-un articol special in urma cu ceva timp asteapta si el zborul Vega de anul viitor.

BeeSat este un alt satelit german-dezvoltat de universitatea din Berlin de aceasta data (Berlin Experimental and Educational Satellite). Isi propune sa testeze in zbor o noua generatie de micro roti volante de dimensiunea unor monezi-proiect la care universitatea lucreaza de cativa ani. Aceste componente miniaturizate vor fi folosite mai departe pe platforme mai complexe pentru stabilizarea lor.

ITUpSat1 este un Cubesat dezvoltat de universitatea din Istanbul, echipat cu o camera cu rezolutia de 640x480 pixeli si stabilizat pasiv prin interactiunea cu campul magnetic al Pamantului .
In urma acestei lansari reusite, organizatia Indiana ISRO a trecut peste episodul mai putin placut din urma cu cateva saptamani, atunci cand a fost nevoita sa abandoneze misiunea satelitului Chandrayaan-1 pe Luna.

jQuery Menu by Apycom