Lansarea unui nou satelit militar de telecomunicatie
06-07-2009 20:28
In aceasta dimineata la ora 8 :16 GMT compania Sea Launch a lansat de pe platforma Odyssey aflata in oceanul Pacific la ecuator (154 grade vest) un satelit militar de telecomunicatii care urmeaza sa fie folosit de armata italiana si de partenerii NATO.

In aceasta dimineata la ora 8 :16 GMT compania Sea Launch a lansat de pe platforma Odyssey aflata in oceanul Pacific la ecuator (154 grade vest) un satelit militar de telecomunicatii care urmeaza sa fie folosit de armata italiana si de partenerii NATO.
In lansarea de astazi (a 30-a de la inceputul operatiunilor spatiale ale companiei in martie 1999) a fost folosita o racheta Zenit-3SL dotata cu trei trepte- primele doua de provenienta ucraineana (motoare RD-171 si RD-120), iar cea de a treia DM-SL de provenienta ruseasca. Precedenta lansare avusese loc pe 24 septembrie 2008 atunci cand SeaLaunch a pus pe orbita satelitul Galaxy19 apartinand operatorului Space Systems Loral.

In istoria lansarilor numai 3 au avut probleme-in martie 2000 cand la bord s-a aflat primul satelit din seria “Intermediate Circular Orbit”, in ianuarie 2007 cand racheta a explodat la lansare impreuna cu satelitul NSS8 apartinand diviziei New Skies si in iunie 2004 cand ultima treapta a rachetei, datorita functionarii defectuase a inscris satelitul Telstar18 intr-o orbita mai joasa decat cea planificata initial, dar care a fost corectata ulterior prin manevre executate cu motoarele de la bordul satelitului.

Pentru ca masa satelitului de astazi a fost relativ scazuta in comparatie cu capabilitatile lansatorului, s-a ales inscrierea acestuia intr-o orbita de transfer (geostationara) eliptica inalta (in jurul Ecuatorului) cu apogeul la 35672km si perigeul la 8606km urmand ca aceasta sa fie circularizata ulterior prin manevre orbitale, pentru atingerea orbitei finale geostationare deasupra Ecuatorului la 11.8 grade est.

Treapta a treia a rachetei a reusit sa ridice satelitul pana la inaltimea de 14000km si s-a desprins de acesta dupa aproximativ doua ore de la lansare si dupa atingerea acceleratiei dorite. Ulterior operatorii societatii Telespazio cea care se ocupa cu controlul satelitului la centrul Fucino Space Center din Italia au receptionat primul flux de date de la noul satelit confirmand separarea de racheta si injectia perfecta in orbita.

Satelitul Sicral1B a fost construit in parteneriat de Telespazio si Thales-Alenia Space pentru ministerul italian al apararii in baza unui contract semnat in 2006. Platforma de baza este Italsat 3000(derivata din Spacebus3000-una dintre cele mai avansate platforme geostationare), iar noul satelit va asigura comunicatii in banda EHF/Ka (1 transponder), in banda UHF (3 transpondere) si in banda SHF (5 transpondere) pentru o durata de 13 ani.

Acesta este al doilea satelit din seria “Italian System for Secure Communications and Alerts” dupa precedentul Sicral lansat pe 7 februarie 2001 si care mai are aproximativ 3 ani de operare in spatiu.

credit Sea Launch

jQuery Menu by Apycom