Amanare la lansare pentru observatorul gravitational GOCE
06-07-2009 17:44
credit ESA

 

Satelitul Goce apartinand agentiei spatiale europene ESA se alatura predecesorilor sai Champ (Challenging Mini-Satellite Platform) care a deschis drumul observatiilor campurilor magnetic si gravitational ale Pamantului in 2000 si Grace (Gravity recovery and climate experiment) care l-a continuat in 2002.

Lansarea prevazuta astazi la ora 14:21 UTC de la complexul spatial Plesetsk din Rusia s-a oprit la T-7 secunde datorita unei defectiuni semnalate de unul din senzorii rachetei. Este pentru a doua oara cand lansarea satelitului Goce se amana. Precedenta incercare s-a efectuat in septembrie 2008 dar atunci defectiunea constata a fost serioasa –un giroscop parte a sistemului de navigatie si control al rachetei s-a defectat si a trebuit inlocuit. Cum acesta era una din piesele importante si greu accesibile a fost necesara mutarea rachetei inapoi in hangar si un proces complex de demontare pentru a avea acces la piesa cu probleme.

De aceasta data se pare ca nu este vorba de nimic grav (probabil doar unul din senzorii de la lansare activat) dar totusi urmatoarea incercare de lansare va avea loc nu mai devreme de 24 de ore intrucat exista niste cerinte stricte de inscriere in orbita.
In urmatoarele ore se vor face probabil publice mai multe amanunte cu privire la acest incident.

Racheta Rockot Breeze KM este construita de concernul european Eurockot in cooperare cu firma rusa Khrunichev dintr-o mai veche racheta balistica din timpul URSS (SS19). SS19 are in spate o istorie de succes cu 140 de lansari dintre care 3 ratate. De la transformarea ei pentru zboruri comerciale in anul 2000 a zburat de 8 ori dintre care un zbor a fost complet ratat-atunci cand in octombrie 2005 s-a pierdut satelitul european Cryosat1. Racheta are 3 trepte, o lungime de 29 m si o greutate la lansare de 107 tone, putand inscrie intr-o orbita joasa in jurul Pamantului incarcaturi de pana la 1950kg. Avantajul major pe care compania Eurockot il ofera pe piata de profil este pretul de lansare scazut in comparatie cu restul concurentei-motiv pentru care a si fost preferata de agentia europeana.

Satelitul urmeaza sa fie inscris intr-o orbita polara joasa in jurul Pamantului (inclinatie 96.7 grade si 260 km altitudine) si va fi controlat de centrul european de operatiuni spatiale din Germania, primul semnal de achizitie fiind asteptat la 90 de minute de la lansare de la statia Kiruna din Suedia.
Satelitul Goce urmeaza sa faca parte dintr-un program mai amplu al ESA de studiere a Pamantului –asa numitul Living Planet programme alaturi de Cryosat2, Swarm, Aeolus si Smos.

Satelitul, cu un cost total de 350 milioane de euro finantat din bugetul european, va studia cu precizie record campul gravitational al Pamantului (aproximarea geoidului se va face cu o precizie de 1-2 cm la o rezolutie spatiala de 100km).
Instrumentul principal-Electrostatic Gravity Gradiometer este contituit dintr-un set de 6 accelerometre (de 100 de ori mai precise decat cele lansate pana acum in spatiu la bordul unor alte misiuni). Alaturi de acesta vor mai zbura pe aceeasi platforma Satellite-to-Satellite Tracking Instrument (SSTI)- un receptor GPS foarte performant si un Laser Retroreflector care va interactiona cu reteaua de sol permitand o foarte precisa determinare a orbitei si pozitiei orbitale.

Remarcabila este si configuratia tehnica aleasa. Intrucat satelitul va evolua pe o orbita joasa coeficientul aerodinamic si pozitia in zbor sunt extrem de importante, lucru reflectat si de forma aleasa pentru platforma si de stabilizarea aerodinamica cu aripioare asemanatoare avioanelor supersonice. Cei 1100kg vor fi manevrati in spatiu cu ajutorul unui motor cu propulsie ionica cu xenon (40kg stocati la bord pentru o durata de viata de minim 20 de luni).

update Mar 17, 2009

Satelitul Goce a fost lansat in final astazi la fix 24 de ore de la lansarea amanata de ieri intr-o orbita joasa la 260 km altitudine in jurul Pamantului.
Dupa ce ieri platforma de sustinere a rachetei nu s-a decuplat asa cum trebuia, echipa rusa a facut toate eforturile si cu 2 ore inaintea lansarii de astazi a reusit sa inlocuiasca piesa defecta facand posibila o noua incercare astazi.
De aceasta data sistemele tehnice de la sol au functionat cum trebuie si turnul de sustinere s-a indepartat de racheta cu cateva minute inainte de T0.

Din pacate, vremea a fost destul de urata in Plesetsk astazi astfel ca satelitul nu a putut fi urmarit urcand in orbita decat pentru cateva momente dupa care norii grosi au impiedicat vizibilitatea. Singurele emotii au fost la pornirea motoarelor cand o perdea de fum a inconjurat varful rachetei, dar in cele din urma pornirea a fost corecta.
Cele doua trepte ale lansatorului SS19 au reusit sa ridice satelitul in atmosfera, iar ultima treapta Breeze KM a facut diferenta fata de o incarcatura balistica obisnuita aducand aportul de viteza necesar pentru inscrierea intr-o orbita in jurul Pamantului.
Telemetria receptionata de statia de sol din Svalbard de la racheta inainte ca aceasta sa treaca pe partea opusa a Pamantului si sa se piarda vizibilitatea a indicat ca separarile primelor trepte ale rachetei s-au desfasurat corect, iar 90 de minute mai tarziu, cand satelitul a revenit deasupra Europei, statia Kiruna a receptionat primele date de la noul satelit confirmand succesul misiunii.
Goce se alatura astfel predecesorilor sai Champ (Challenging Mini-Satellite Platform) care a deschis drumul observatiilor campurilor magnetic si gravitational ale Pamantului in 2000 si Grace (Gravity recovery and climate experiment) care l-a continuat in 2002.

Asa cum spuneam si in articolul de ieri, masuratorile obtinute pana acum de la cele trei platforme aflate deja in orbita (Champ + duoul Grace) vor fi cu mult depasite (de aproximativ 100 de ori mai precise) si pentru multa vreme acest record va fi probabil greu de egalat.

credit ESA



jQuery Menu by Apycom