Lansare amanata pentru observatoarele astronomice europene
06-07-2009 17:19

 

Astazi ESA a anuntat amanarea lansarii celor doua observatoare astronomice, satelitii Herschel si Planck, programata initial sa aiba loc pe data de 16 aprilie.

Astazi ESA a anuntat amanarea lansarii celor doua observatoare astronomice, satelitii Herschel si Planck, programata initial sa aiba loc pe data de 16 aprilie.
Urmatoarea data probabila de lansare va fi undeva la sfarsitul lunii aprilie, dar o decizie finala urmeaza sa fie comunicata la sfarsitul lui martie dupa discutii intre agentia europeana si divizia ArianeSpace care urmeaza sa efectueze lansarea.
Acest eveniment survine pe fondul intarzierilor de ultim moment privind upgradarea softului de bord si necesitatii efectuarii unor teste suplimentare inainte de lansare.

Cei doi sateliti vor fi lansati din Kourou, Guiana Franceza la bordul unei rachete Ariane 5 urmand sa se inscrie intr-o traiectorie de transfer pentru o orbita Lissajous in jurul punctului lagragian L2 al sistemului Pamant-Soare (situat la 1.5 milioane km).
Cele doua misiuni sunt diferite in mod fundamental chiar daca la origine platforma pe care au fost montate instrumentele stiintifice este similara. Planck este un satelit stabilizat prin rotatie si urmeaza sa efectueze observatii asupra CMB (Cosmic Microwave Background) prin cartografierea completa (cea mai precisa de pana acum) a sferei celeste si investigatii cu privire la primele momente de dupa Big Bang acum 14 miliarde de ani.
Herschel in schimb, este un satelit stabilizat pe trei axe, cel mai mare telescop Cassegrain ce se va afla in spatiu (cu un diametru de 3.5m) si va efectua observatii punctuale (asemanator lui Hubble astazi) in gama infrarosu lung pana la submilimetru.

credit ESA

jQuery Menu by Apycom