Lansare catre ISS
06-07-2009 16:36

 

Azi dimineata la ora 5:49 UTC a fost lansata de pe cosmodromul din Baikonur o misiune de alimentare a statiei spatiale internationale. Este vorba de cargoul Progres-M 66 lansat la bordul unei rachete Soyuz si care transporta 1300 de kg de componente pentru ISS, 870kg de combustibil pentru motoarele ISS si 50 kg ca rezerva de aer si oxigen.

Azi dimineata la ora 5:49 UTC a fost lansata de pe cosmodromul din Baikonur o misiune de alimentare a statiei spatiale internationale. Este vorba de cargoul Progres-M 66 lansat la bordul unei rachete Soyuz si care transporta 1300 de kg de componente pentru ISS, 870kg de combustibil pentru motoarele ISS si 50 kg ca rezerva de aer si oxigen. Momentan la bordul ISS stationeaza echipajul expeditiei 18- Mike Fincke, Yury Lonchakov si Sandy Magnus.
Andocarea este prevazuta pentru vineri 7:19 UTC si se va face in principiu automat dar va fi in acelasi timp asistata de comandantul statiei pentru cazul in care vor aparea probleme. Pana atunci insa vor fi efectuate manevre succesive de corectie orbitala si de apropiere de ISS.
Progress-M se afla in serviciu din august 1989, iar aceasta este misiunea cu numarul 66. Precedentul modul, de tip M-01M a fost lansat in 26 noiembrie 2008 si a andocat 4 zile mai tarziu. Dupa ce si-a indeplinit misiunea principala de alimentare a statiei (livrand aproximativ 2.5 tone de alimente si echipamente de rezerva) a fost folosit suplimentar pe 17 decembrie anul trecut pentru o usoara corectie a orbitei ISS. Vinerea trecuta dupa ce a preluat reziduurile de pe ISS, modulul a fost decuplat de statie si a fost fortat sa reintre in atmosfera undeva in sudul Pacificului. Centrul de comanda a raportat ca totul a decurs conform planului- cea mai mare parte din fragmentele rezultate au ars in atmosfera iar restul au cazut in ocean.

jQuery Menu by Apycom