Probleme din nou pe Marte-de data aceasta pentru Spirit
06-07-2009 10:20

 

Dupa problemele de saptamana aceasta soldate cu incheierea misiunii Phoenix, NASA anunta ca roverul sau Spirit a fost deasemenea afectat de vremea capricioasa de pe Marte. Furtunile de la suprafata planetei au scazut in asa masura vizibilitatea ca pe 9 noiembrie s-a realizat un record negativ pentru cei 5 ani de operare, in ceea ce priveste energia furnizata de panourile solare-respectiv 89Wh.

Dupa problemele de saptamana aceasta soldate cu incheierea misiunii Phoenix, NASA anunta ca roverul sau Spirit a fost deasemenea afectat de vremea capricioasa de pe Marte. Furtunile de la suprafata planetei au scazut in asa masura vizibilitatea ca pe 9 noiembrie s-a realizat un record negativ pentru cei 5 ani de operare, in ceea ce priveste energia furnizata de panourile solare-respectiv 89Wh. Aceasta valoare este mult sub consumul necesar roverului pentru mentinerea bunei funtionari a echipamentelor. In aceste conditii inginerii de la JPL au luat masuri pentru evitarea aparitiei unui safe-mode automat.
Astfel consumatorii principali au fost opriti (ceea ce inseamna reducerea mergand pana la anularea completa a investigatiilor stiintifice), o parte din termistorii care asigurau incalzirea echipamentelor au fost opriti, iar in memoria de bord au fost anulate comenzile zilnice care porneau comunicarea cu satelitii de pe orbita-in schimb optandu-se pentru un singur contact programat pentru 12 noiembrie.
Drept urmare in toata aceasta perioada NASA nu va mai avea nici un fel de informatii cu privire la starea roverului, dar satelitii de pe orbita vor asculta semnalele venite de la sol. Daca totul decurge corect roverul ar trebui sa stea in stand-by, in schimb daca nivelul energetic de la bord a scazut sub pragul limita impus cauzand in acest fel o tranzitie automata in safe-mode, roverul va incerca sa restabileasca legatura cu satelitii (conform secventei de instructiuni de la bord prevazuta pentru safe-mode).
Conform ultimelor progonoze meteo, se spera totusi ca saptamana aceasta vremea sa se imbunatateasca.

update 14.11.2008

Centrul de control de la JPL a anuntat astazi ca a reluat controlul asupra roverului Spirit. Acesta a reusit sa traverseze fara probleme furtuna de acum cateva zile, si ieri 13.11 a comunicat cu satelitii de pe orbita conform secventei de comenzi care fusese incarcata in prealabil la bord. Astfel s-a reusit evitarea aparitiei unui nedorit safe-mode.
Robotul se afla deocamdata in faza de investigare a parametrilor de la bord, inainte de reluarea operatiunilor stiintifice. A ramas totusi un semn de intrebare si o suspiciune totodata- cu privire la particulele de praf care au aderat pe suprafata panourilor solare. Acest lucru diminueaza vizibilitatea panourilor solare si inseamna pentru viitor mai putin curent incarcat in baterii (Ah).

update 18.11.2008

Operarea roverului Spirit se face in continuare cu multa prudenta. In ultimele zile, dupa cum se astepta, vizibilitatea s-a imbunatatit, dar avand in vedere sezonul, furtuni ca cea de saptamana trecuta pot aparea in orice moment. Energia produsa a crescut de la cei 89Ah din timpul furtunii la 161Wh, dar din pacate eficacitatea panourilor solare a scazut de la 33% inainte la 30% acum, acest lucru datorandu-se in principal prafului gros care le incarca si care impiedica radiatia solara sa fie exploatata corespunzator de celulele fotovoltaice. In urmatoarele zile s-a decis ca o parte din termistori sa fie opriti, si sa fie realizate doar observatii limitate si comunicatia cu satelitii de pe orbita. De pe 30 noiembrie incepe o perioada in care Soarele se va pozitiona intre Marte si Pamant ceea ce inseamna ca nu vor fi eclipse, iar centrul de comanda de la JPL intentioneaza sa suspende orice comanda catre rover, in acest timp el urmand sa functioneze autonom condus de software-ul de la bord. Deasemenea pe termen scurt nu se intentioneaza deplasarea roverului, el urmand sa ramana pentru moment in aceeasi locatie.

Pagina video NASA

Animatie SpaceAlliance
jQuery Menu by Apycom