Lansarea satelitului romanesc Goliat amanata
06-07-2009 10:10

 

Lansarea satelitului romanesc Goliat va fi inca o data amanata pentru noiembrie 2009. ESA a anuntat aceasta data ca data probabila de lansare in conditiile in care testele efectuate la viitoarea racheta Vega vor fi pozitive.

Lansarea satelitului romanesc Goliat va fi inca o data amanata pentru noiembrie 2009. ESA a anuntat aceasta data ca data probabila de lansare in conditiile in care testele efectuate la viitoarea racheta Vega vor fi pozitive.
Pe data de 24 Octombrie 2008 a avut loc primul dintre cele doua doua teste planificate pentru treapta a treia a rachetei, urmatorul urmand sa se desfasoare in februarie 2009. Este vorba de motorul cu combustibil solid Z9-A, o versiune imbunatatita a lui Z9.
Motoarele din treapta intai P80 si treapta a doua Z23 -ambele folosind combustibil solid, au trecut deja toate testele. Deasemenea calculatorul de bord al rachetei a obtinut acceptul pentru lansare.
Teoretic noua racheta, cu o inaltime de 30 de metri si o greutate la lansare de 137 tone va putea sa lanseze o incarcatura de pana la 1500 kg intr-o orbita polara circulara cu inaltimea de 700km.
Pentru primul zbor, pe langa incarcatura principala LARES (LAser RElativity Satellite) vor fi atasati si cei 9 sateliti Cubesat selectati, intre care si Goliat.
Se anunta astfel si o modificare de orbita in sensul ca cei 9 sateliti atasati platformei de sustinere a satelitului LARES vor fi pusi intr-o orbita eliptica cu inaltimea variind intre 350km si 750km si o inclinatie de 71 de grade. Trebuie amintit acest lucru in contextul in care orbita anuntata initial de ROSA era polara circulara cu inaltime de 500km, deci o modificare majora pentru operarea viitoare a satelitului. Daca orbita propusa de ESA se va mentine, practic datele culese de Goliat vor fi incomplete (nu va mai putea colecta date de deasupra polilor Pamantului).
O orbita inclinata la 71 de grade, spre deosebire de una polara, nu va mai atinge polii Pamantului, deci satelitul nu va mai avea vizibilitate decat asupra unei portiuni din atmosfera. Pentru poze nu este o problema critica, dar daca se doreste construirea unui model complet pentru experimentele de la bord, acest lucru nu va mai fi realizabil cu un set incomplet de date (nu poti pur si simplu sa extrapolezi). In plus, se stie ca de obicei cele mai bune masuratori sunt facute in zona arctica datorita lipsei interferentelor.
Secundar, au fost construite doua statii de sol in Romania. In mod normal se fac calcule pentru amplasamentul optim si de obicei se pun "in prelungire" ca sa asigure o vizibilitate extinsa, dar si un pic decalate in longitudine pentru extinderea ariei de acoperire. Avand in vedere ca una a fost pusa in vestul tarii, iar una in sud, probabil ca lucrurile nu se vor schimba substantial, dar oricum toate calculele ar trebui refacute.
jQuery Menu by Apycom