Probleme pentru Phoenix Mars Lander
03-07-2009 21:16

 

NASA anunta ca robotul martian Phoenix nu a raspuns miercuri 29.10.2008 la semnalele initiate de una din sondele aflate pe orbita in jurul planetei Marte. NASA foloseste cele doua sonde Mars Reconnaissance Orbiter si Mars Odyssey pentru a pastra legatura cu robotul Phoenix care a operat timp de 5 luni la unul din polii arctici ai planetei Marte, adica cu 2 luni mai mult decat se stabilise initial.

Oct 31, 2008

NASA anunta ca robotul martian Phoenix nu a raspuns miercuri 29.10 la semnalele initiate de una din sondele aflate pe orbita in jurul planetei Marte. NASA foloseste cele doua sonde Mars Reconnaissance Orbiter si Mars Odyssey pentru a pastra legatura cu robotul (fie pentru transmiterea comenzilor de pe Pamant fie pentru receptia si stocarea datelor de telemetrie de la sol).
Robotul Phoenix a operat timp de 5 luni la unul din polii arctici ai planetei Marte, adica cu 2 luni mai mult decat se stabilise initial. In tot acest timp soarele a stat desupra orizontului intreaga zi facand mai simpla operarea instrumentelor (cu exceptia furtunilor de la suprafata martiana) dar astazi este sub linia orizontului in medie 7 ore in fiecare noapte, necesitand masuri suplimentare cu privire la restrictionarea energiei electrice la bord.
Se presupune ca scurtarea timpului disponibil pentru incarcarea bateriilor solare precum si o furtuna de praf neprevazuta la suprafata planetei ar fi condus la scaderea energiei bateriilor sub un anumit prag critic setat in softul de la bord, generand in mod automat mecanismele de siguranta/reconfigurare-caz in care robotul trece in stand-by. Parte a acestui mecanism, consumul electric este redus la minim mai ales in partea de antene-receptie/transmisie a semnalelor (acestea fiind de obicei printre cei mai mari consumatori). Robotul este reconfigurat de asa natura incat asteapta un eventual semnal de comanda de la satelit doar intr-un interval fix de 2 ore zilnic. Momentul cand acest "safe mode" ar fi intervenit este deocamdata necunoscut astfel ca sondele de pe orbita vor trebui sa initieze periodic semnale de recunoastere si sa spere ca vor prinde exact momentul in care robotul va fi intr-unul din intervalele de ascultare de 2 ore. Restabilirea legaturii va depinde totusi in mare masura de conditiile meteorologice la suprafata planetei. Se spera ca dupa repunerea in stare de functionare normala a lui Phoenix, sa se reia cercetarile stiintifice (totusi intregul proces de reconfigurare din safe mode la science mode va dura cel putin cateva zile).
In acest context trebuie amintite problemele similare pe care misiunea europeana catre Marte-Mars Express le-a intampinat si pierderea roverului european Beagle-2 inca de la inceputul misiunii.

Nov 01, 2008

NASA anunta ca a restabilit contactul cu robotul martian Phoenix, totusi experimentele stiintifice vor fi suspendate pentru urmatoarele zile, prioritate avand reincarcarea bateriilor si repunerea in conditii de operare nominale a echipamentelor de bord. Desi echipa de operare a robotului avea in vedere inca inainte cu cateva zile posibilitatea trecerii robotului in safe-mode, se pare ca masurile de siguranta luate nu au fost suficiente, conditiile externe agresive fiind accentuate in plus de aparitia unor nori densi care au impiedicat lumina solara sa ajunga la panourile solare;deasemenea temperaturile au scazut dramatic atingand valori record de -96Celsius in timpul noptii si -45Celsius in timpul zilei- in mod automat calculatorul de bord a fost nevoit sa porneasca cativa termistori la bord pentru a reincalzi bateriile (pentru a le pastra performanta) iar acest consum suplimentar a cauzat trecerea pragului minim impus si migrarea robotului in safe-mode. Suplimentar, datorita scaderii dramatice a energiei, calculatorul de bord a comutat de pe sistemul electronic principal pe cel de rezerva, iar in cursul acestei reconfigurari una dintre cele doua baterii a fost oprita.
Acest eveniment, pune in discutie prelungirea misiunii Phoenix (deja ajunsa la 150 de zile fata de cele 90 de zile programate initial), NASA urmand sa ia o decizie finala in perioada urmatoare in functie de starea tehnica a echipamentelor robotului, dar mai ales in functie de imbunatatirea sau nu a conditiilor meteo la suprafata planetei Marte. In orice caz, o posibila extindere a misiunii, datorita conditiilor externe noi, va necesita schimbarea strategiei de operare a robotului (scaderea consumului electric si implicit efectuarea unui numar mai mic de experimente stiintifice fata de rata de pana acum).

Nov 02, 2008

Trebuie spus ca toate aceste probleme de energie vor disparea in viitoarea misiune catre Marte. Noua generatie de rover care va fi lansata (probabil in 2009) nu va mai fi dependenta de panouri solare ca pana acum, ci va contine un mini reactor nuclear care ii va asigura independenta totala de energia solara. Nu va mai depinde de furtunile de praf de la suprafata, nu va mai depinde de eclipse si mai ales va avea o durata de viata mult mai extinsa. In mod direct nu vor mai fi nici limitari cu privire la experimentele realizate -deci se va permite realizarea unui numar mai mare de experimente stiintifice (spre ex inclusiv noaptea).
Montarea unui mini reactor pe o platforma atat de mica este o realizare tehnica de exceptie, la limita cunostiintelor de azi ale omenirii.

Nov 10, 2008

Asa cum se astepta, dupa recuperarea din safe-modul survenit la sfarsitul lunii Octombrie, conditiile de operare se inaspresc pe zi ce trece. Cu toate acestea Phoenix functioneaza in continuare dupa un ciclu devenit normal in aceste conditii: ramane fara energie electrica in fiecare seara si se reincarca dimineata cand panourile sale solare recapteaza energia solara.
In ultimul raport facut public catre presa, inginerii de la JPL care se ocupa de operarea robotului martian, au admis ca au incarcat in memoria robotului o serie de comenzi care vor fi efectuate automat ca parte a rutinei zilnice. In felul acesta robotul va achizitiona date prin proba de sol si chiar imagini.
Conditiile meteo s-au degradat considerabil odata cu instalarea "iernii" pe Marte dupa cum se poate observa si din datele furnizate de statia meteo canadiana de la bord.

Nov 11, 2008

Se pare ca misiunea Phoenix se apropie de sfarsit. Inginerii de la JPL au recunoscut ca s-a pierdut din nou comunicatia cu Phoenix inca din 2 noiembrie. Probabilitatea ca robotul sa se resusciteze si sa trimita semnale catre satelitii de pe orbita este foarte scazuta in conditiile inaspririi constante a conditiilor externe, cu toate acestea JPL va incerca zilnic sa asculte semnalele de la suprafata planetei.
Ca o ironie a sortii, norocul nu a fost de partea misiunii, pe langa temperaturile in continua scadere care au pus la grea incercare sistemele de la bord, vremea de pe Marte s-a schimbat brusc si de cateva zile vizibilitatea este scazuta in plus de furtuni la suprafata planetei.
Ca o observatie, aceste temperaturi foarte scazute sunt la limita proiectata a echipamentelor putand cauza fisurarea panourilor solare, sau chiar dezlipirea circuitelor electronice.
Concluzia este insa ca cei 475 de milioane de dolari cheltuiti pe misiune au intors un mare volum de date stiintifice (25000 de fotografii, studii geologice, confirmare prezentei apei pe Marte, studii despre compozitia solului si studii cu privire la conditiile meteo extreme de la polii planetei)-deci misiunea este un succes. Acum va incepe aprofundarea datelor colectate- adica este randul oamenilor de stiinta sa preia initiativa.
jQuery Menu by Apycom