Biomass, misiunea spatiala europeana de monitorizare a padurilor. Partea 1
29-04-2025 14:09
Astazi 29 aprilie, baza spatiala din Guiana Franceza, a gazduit un nou zbor al rachetei europene de clasa mica, Vega C. A fost vorba despre zborul cu indicativul VV26, al patrulea pentru Vega C, pasager fiind cel mai nou satelit din clasa Earth Observation, construit de Agentia Spatiala Europeana, ESA.
Precedentul zbor, VV25, tot cu un satelit ESA la bord (Sentinel 1C), avusese loc in decembrie si despre el am scris la momentul respectiv.


VV26 a durat 57 de minute si a plasat satelitul Biomass intr-o orbita SSO cu altitudinea de 666 km. 14 minute mai tarziu, cu ajutorul statiei de sol din Troll, Antarctica, dupa stabilizarea satelitului, s-a stabilit primul contact, datele  confirmand succesul misiunii.

Va urma perioada clasica de LEOP (Launch and Early Orbit Phase), timp in care toate sistemele vor fi pornite si verificate in spatiu, se vor desface antenele (o procedura delicata pentru aceasta misiune care vine echipata cu o masiva antena, 12 m in diametru) si se vor face eventuale corectii orbitale pentru a pune satelitul exact in orbita pentru care au fost proiectate masuratorile.
Biomass cantareste 1250 kg la lansare, iar instrumentul sau principal este un radar in banda P (250-500 MHz) care poate observa dincolo de perdelele forestiere, elementele esentiale pentru modelele construite de oamenii de stiinta.


Si ca o scurta remarca, pentru ca in ultima perioada s-a vehiculat in Romania necesitatea unor misiuni EO cu specific national (unul din subiectele principale fiind chiar monitorizarea padurilor), trebuie spus ca tara noastra plateste anual (ca parte a contributiei sale optionale la ESA) pentru accesarea datelor din programul european Copernicus. Altfel spus, date de foarte buna calitate sunt deja la dispozitia autoritatilor din tara, ele trebuie doar sa fie folosite corespunzator.



Vom continua.

Credit ESA




jQuery Menu by Apycom