Discutam in acest articol despre unul dintre cele mai noi programe ale NASA, NEO Surveyor, care prinde tot mai mult contur, dupa ce, primele 3 luni ale anului au adus foarte multe activitati.
BAE Systems, Space Dynamics Laboratory si Teledyne sunt subcontactori in proiect, in timp ce Universitatea din Colorado se va ocupa de operarea satelitului, impreuna cu Caltech pe partea de procesare a datelor si planificarea observatiilor.
In ianuarie, structura modulului central care, in perioada urmatoare va integra instrumentatia viitorului telescop, a fost testat in Houston, la Johnson Space Center, acolo unde BAE Systems are infrastructura specializata. Compartimentul de 3.7 m lungime, va asigura protectia echipamentului infrarosu ce va fi montat la interior si are un rol critic in succesul misiunii.
Modulul a fost transferat apoi in Utah, la Space Dynamics Laboratory, unde s-a realizat asa numitul ‘optical bench’, pe care se va construi viitorul telescop. Aceasta structura de aluminiu a fost montata in modulul central, care ulterior a revenit la Jet Propulsion Laboratory (JPL) in Pasadena, unde munca merge mai departe pentru a avea misiunea gata undeva in septembrie 2027.
Apoi in februarie avea loc o alta etapa importanta: CDR (Critical Design Review) care a confirmat ca proiectul este pe drumul cel bun si poate merge mai departe.
Modulul de baza, cu toata avionica, ce va deservi telescopul, trebuie construita si testata in continuare pentru a se asigura ca va functiona corect, in limitele proiectate.
Intre timp NASA a contractat si serviciul de lansare, ca parte a contractului sau mai general ‘Launch services contract 2’: fara nici o surpriza, el a revenit companiei SpaceX.
Lansarea va costa 100 de milioane de dolari si va avea loc la bordul unei rachete Falcon 9, de la Cape Canaveral.
NEO Surveyor, cu un cost actual de pana la 1.2 miliarde de dolari, este, cum spuneam, primul telescop din spatiu dedicat exclusiv detectiei obiectelor NEO. Asta pentru ca in trecut am mai avut telescoape in spatiu care au facut observatii asupra asteroizilor gratie instrumentatiei care le permitea asta; Wise spre exemplu, al carui urmas direct este considerat NEO Surveyor.
Seria observatoarelor in gama infrarosu s-a marit prin lansarea satelitului Wise
https://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=200912151351
Satelitul american Wise isi incheie pentru moment misiunea
https://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20110221095726
Cu ajutorul unui telescop cu diametrul de 50 cm, deservind doi senzori infrared cu lungimi de unda diferite, se spera ca pe durata misiunii, de minim 5 ani, sa se descopere si carcterizeze peste 90% din obiectele NEO mai mari de 140 m in diametru, adica potentialele obiecte periculoase pentru Pamant.
Insa trebuie spus ca, gratie orbitei speciale (telescopul va opera in jurul punctului Lagrange L1 al sistemului Soare-Pamant) si sensibilitatii instrumentatiei, se vor putea observa chiar si asteroizi cu diametru de pana la 10 m.
Credit NASA
NEO Surveyor:
Clean room live stream: