Cu o noua imagine ce reflecta mai bine evolutia sa, dupa campania de achizitii care a transformat compania dintr-o simpla firma furnizoare de servicii de lansare, intr-un grup industrial complex, cu capabilitati in domenii diverse (de la senzori la constructia de sateliti sau dezvoltare de solutii software), Rocket Lab se pregateste acum de un nou pas important: prima sa lansare in afara orbitei Pamantului.
Cum aminteam in primul articol al seriei, este vorba despre misiunea CAPSTONE a NASA, in pregatirea viitoarei statii Lunar Gateway, cel mai mare proiect spatial al umanitatii; ultima pe lista programului Artemis (pe care Romania l-a semnat deja) este Franta, care se va adauga restului natiunilor semnatare, pentru a-si aduce contributia la acest proiect international.
Revenind, in acest moment lansarea este programata pentru data de 13 iunie, de la noua baza, LC 1B, inaugurata la inceputul anului tot in Noua Zeelanda, in vecinatatea complexului LC 1A, de unde au fost operate pana acum zborurile Rocket Lab.
Trebuie spus ca aceasta este o schimbare radicala de plan, pentru ca initial contractul atribuit Rocket Lab (in valoare de 9.95 milioane de dolari) prevedea lansarea de pe teritoriu american, de la baza LC 2, care este in constructie in Wallops, Virginia. Insa, desi in cea mai mare parte infrastructura este gata acolo, complexul nu a obtinut toate certificarile, astfel ca satelitul CAPSTONE, pentru a putea fi pastrat in graphic, a trebuit mutat in peninsula Mahia.
Rocket Lab inaugureaza a doua rampa de lansare
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20220303101039
Scenariul de zbor s-a schimbat, insa CAPSTONE (care trebuie sa ajunga in final intr-o orbita NRHO – near rectilinear Halo orbit) nu va trebui sa manevreze suplimentar deci bugetul sau delta-v va ramane neschimbat; iesirea din sfera de influenta a gravitatiei terestre si injectia pe cursul spre Luna cade in seama modulului auxiliar de propulsie Photon, dezvoltat de Rocket Lab pe post de treapta a treia a rachetei Electron. Oricum, din cauza propulsiei destul de scazute a lui Photon, transferul catre Luna va dura nu mai putin de 3 luni (din cele 9 luni durata proiectata de functionare a misiunii).
Ca sa ne facem o idee, JWST care a fost trimis in spatiu de puternica Ariane 5, a avut o calatorie de doar 3 zile pana la Luna si 30 de zile pana la punctul Lagrange L2 al sistemului Soare-Pamant/Luna, la 1.5 milioane de km de Pamant.
CAPSTONE (prescurtare de la Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment) a costat Agentia Spatiala Americana 13.7 milioane de dolari, contractor principal fiind desemnata compania Advanced Space din Boulder, Colorado. Ea a subcontractat la randul ei constructia platformei catre Tyvak si respectiv a sistemului de propulsie catre Stellar Exploration.
A rezultat un nanosatelit Cubesat 12U, in greutate de 25 de kg, care va testa pe de o parte stabilitatea orbitei viitoarei statii si pe de alta parte, un nou concept de navigatie denumit CAPS (Cislunar Autonomous Positioning System) in raport nu cu statiile de sol terestre ci cu pozitia relativa fata de LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter)
Lunar Gateway, accesul umanitatii la calatorii interplanetare. Partea 1. Rocket Lab castiga contractul pentru lansarea misiunii CAPSTONE
Pentru Rocket Lab si al sau Photon, este primul test real. El va trebui sa execute, dupa lansare, timp de cateva zile, mai multe manevre care sa creasca apogeul orbitei pana la nivelul care sa permita un transfer spre Luna.
Vom continua.
Credit Rocket Lab