Spre un mini Falcon 9. Electronul celor de la Rocket Lab va deveni reutilizabil. Partea 2
09-11-2019 01:03
Al noualea zbor Electron si al cincilea pe anul in curs, a  avut loc pe 17 octombrie de la acelasi Complex 1 operat de Rocket Lab in Noua Zeelanda. El a avut la bord experimentul Palisade, un Cubesat 16U dezvoltat de Astro Digital, ridicand numarul satelitilor lansati de Electron la 40.
Greutatea redusa a pasagerului, a permis, dupa o serie de manevre ale treptei superioare Curie si un zbor de 71 de minute, o injectie directa intr-o orbita cu altitudinea de 1200 km si inclinatia de 87.8 grade. O traiectorie atipica pentru mica racheta Electron, folosita de obicei pentru orbite mult mai joase (tipic undeva la 500 km, deci de aceasta data am asistat la un record prin dublarea acestui numar).

Inititulat ‘As the crow flies’ zborul a fost un succes deplin pentru Rocket Lab, injectia orbitala fiind extrem de buna si lasand satelitului doar mici corectii de realizat.



Pentru acest scenariu special, dar si in pregatirea viitoarei reutilizari a vehiculului pe care Peter Beck, fondatorul companiei, a anuntat-o in vara si despre care am mai amintit in alte articole publicate pe site, inginerii de la Rocket Lab au inceput deja sa vina cu schimbari pe partea de hw si sw.

In zborul acesta sistemul de propulsie al treptei Curie a fost deja schimbat, alimentat acum de un combustibil si de un oxidant (fata de varianta anterioara care nu folosea catalizator), dupa un patent personal al lui Beck, din 2012.
Pentru viitorul zbor din decembrie se anunta sisteme suplimentare de inregistrare a parametrilor de zbor pentru a permite analize extinse asupra performantelor vehiculului. Inginerii spera sa castige suficienta experienta pentru a transforma treapta intai a lui Electron intr-una reutilizabila. Insa asupra acestui subiect vom reveni cu alta ocazie.


Palisade este dezvoltat de compania californiana Astro Digital, in cooperare cu Advanced Solutions Inc.
Astro Digital a lansat pana acum 11 misiuni, dintre care 6 sunt inca active.


Spre un mini Falcon 9. Electronul celor de la Rocket Lab va deveni reutilizabil. Partea 1

http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20190824135545


Credit Rocket Lab

jQuery Menu by Apycom