TESS, in cautarea planetelor locuibile. Manevra lunara si prima imagine
29-05-2018 13:39
Continuam seria de articole dedicate noului cautator de planete locuibile, trimis in spatiu recent de NASA, telescopul spatial TESS. Dupa lansare si o serie de manevre orbitale care i-au crescut apogeul orbitei pana la distanta lunara, pe 17 mai satelitul a trecut la 8253 km de suprafata satelitului natural al Pamantului.

Sub influenta atractiei exercitata de Luna si ajutat de motoarele de la bord, satelitul a iesit din planul orbital in care fusese plasat dupa lansare (cel in care se deplaseaza Luna) si s-a inscris intr-o traiectorie HEO inclinata la 38 de grade fata de acesta, cu perigeul la 17 raze terestre si apogeul la 75 de raze terestre.
 


Manevra a fost executata sub privirile atente ale inginerilor de la sol si cu sprijinul retelei de antene DSN (Deep Space Network). Rezultatul a fost atat de bun incat nu a mai fost nevoie de o alta manevra de corectie a rezultatelor reziduale, ci s-a decis trecerea direct la ajustarea perioadei orbitale conform planului initial (la sfarsitul lunii mai) - o perioada orbitala de 13.65 zile, ceea ce se traduce in asa numita P/2 Lunar Resonant, o traiectorie in rezonanta 2:1 cu orbita Lunii, adica apogeul la 59 de raze terestre si perigeul la 17 raze terestre - satelitul evitand in anii urmatori sa treaca prin apropierea satelitului natural, o apropiere care i-ar putea perturba traiectoria de zbor.

O zi mai tarziu, ca parte a campaniei de testare si validare in conditii reale a platformei si instrumentelor de la bord, prima din cele patru camere a fost pornita, producand cu aceasta ocazie si prima imagine a misiunii. Este vorba de o expunere de 2 secunde in directia stelei Beta Centauri, capturand in campul vizual aproximativ 200.000 de stele.
Rand pe rand, celelalte camere vor fi pornite si testate, la 68 de zile dupa lansare ele fiind asteptate sa fie complet pregatite de faza stiintifica.
 


Imagine de test a campului stelar Centaurus (aproximativ 200.000 de stele in campul visual) obtinuta cu una din cele patru camera de la bordul satelitului TESS – in partea de jos steaua Beta Centauri


 


Asa cum aminteam mai devreme, maine, 30 mai, dupa executia PAM (Period Adjust Maneuver) pentru care se asteapta un delta-v de aproximativ 54 m/s,  se va intra in traiectoria finala ce va fi folosita pentru faza propriu zisa de stiinta, pe care toata lumea o asteapta cu sufletul la gura, mai ales ca zilele telescopului Kepler sunt numarate.


Vom continua.


TESS, in cautarea planetelor locuibile. Lansarea
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20180419233629
TESS, in cautarea planetelor locuibile. Orbita
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20180422160803


Credit NASA

jQuery Menu by Apycom