ALOS 2
25-05-2014 04:55
Japonia a lansat sambata noapte, la ora 03:05 GMT, de la baza spatiala Tanegashima, o racheta H-2A, la bordul careia erau incarcati mai multi sateliti, printre ei si satelitul de observare a Pamantului, ALOS 2.
Cateva minute mai tarziu, la 03:21 GMT, satelitul se separa cu succes de racheta, intrand intr-o orbita polara SSO (sun synchronous), cu altitudinea de 628 km.

Ceilalti pasageri ai zborului s-au numit Rising 2 (un cub de 50 kg, construit de universitatea Tohoku din Japonia), Uniform 1 – University International Formation Mission (deasemenea un cub de 50 kg si cu dimensiunile 50 × 50 × 50 cm, construit de universitatea Wakayama, ce va face parte dintr-o viitoare constelatie de microsateliti pentru supravegherea incendiilor de la sol), SOCRATES -Space Optical Communications Research Advanced Technology Satellite (un cub de 48 kg construit de National Institute of Information and Communications Technology si Advanced Engineering Services Co.Ltd. pentru testarea unui sistem de comunicatie laser) si SPROUT - Space Research On Unique Technology (un cub de 5 kg si 20 x 20 x 20 cm, construit de universitatea Nihon, pentru testarea unui sistem de deorbitare cu ajutorul unei membrane speciale de 1.5 m lungime).

ALOS 2, cunoscut in Japonia si ca Daichi 2, este acronimul pentru Advanced Land Observation Satellite 2 si, asa cum spune si numele este succesorul satelitului ALOS 1 ce fusese lansat in ianuarie 2006, tot de o racheta H-2A. ALOS 1 si-a incheiat misiunea in aprilie 2011, dupa ce o problema de natura electrica a facut imposibila comunicatia cu satelitul. Chiar si asa, si-a depasit durata de viata estimata (satelitul fusese proiectat pentru 3 ani si se spera sa opereze pentru 5 ani) si a reusit sa surprinda imagini din spatiu cu cutremurul din martie 2011 si dezastrele provocate de tsunami-ul ce i-a urmat atunci.

Pentru ALOS 2 asistam la o modificare de orbita, altitudinea orbitala scazand de la 697 km la 628 km. Aceasta inseamna, impreuna cu imbunatatirea instrumentatiei de bord, o rezolutie mai buna (mergand pana la 1m fata de 10 m cat era inainte). Aria observata a crescut si perioada de revizitare a unei tinte la sol  a scazut substantial (de la 46 de zile la 14 zile).

ALOS 2 este ca si predecesorul sau, un satelit de tip SAR (Synthetic Aperture Radar), beneficiind de un puternic radar in banda L (1.24-1.28 GHz, 1500 -3000 pulsuri/secunda) denumit PALSAR 2 (Phased Array type L-band Synthetic Aperture Radar), ce il face capabil sa opereze indiferent de conditiile meteo (noapte/zi, plafon de nori etc). El va fii folosit pentru monitorizarea dezastrelor naturale (eruptii vulcanice, ploi torentiale si alunecari de teren, incendii, defrisari de padure, topiri de ghetari etc). Separat de PALSAR 2, la bord este instalata si o camera in infrarosu - Compact Infrared Camera (CIRC).
Caracteristile radarului PALSAR 2 sunt listate in imaginea de mai jos.

ALOS 2 a fost construit de Mitsubishi Electric Co. pentru agentia spatiala japoneza JAXA, cantareste aproximativ 2 tone si are dimensiunile de 10 x 16.5 x 3.7 m. Este un satelit modern, stabilizat triaxial, proiectat pentru minim 5 ani (se spera totusi sa opereze pentru 7 ani).
El este deservit de doua panouri solare ce pot furniza pana la 5.2 kW.
Descarcarea imaginilor de la satelit se face in banda X catre statiile de sol, insa o comunicatie in banda Ka este desemenea posibila via satelitul Kodama Data Relay Test Satellite (un satelit de tip TDRS pozitionat la 90 de grade est deasupra Ecuatorului, capabil sa transmita date pana la 278 Mbps).

Lansarea de sambata a folosit racheta H-2A, in versiunea sa 202 si a avut indicativul F24 – fiind a 24-a lansare a unei rachete H-2A si a 35-a a seriei H-2.

Credit JAXA


 

 
jQuery Menu by Apycom