Operatorul rus Gazprom Space Systems a comandat pentru prima data in istoria companiei constructia unor sateliti in afara teritoriului federatiei ruse.
Operatorul rus Gazprom Space Systems a comandat pentru prima data in istoria companiei constructia unor sateliti in afara teritoriului federatiei ruse.
Compania este succesoare a lui Gascom fondata in 1992 ca o societate pe actiuni intre Gazprom ( detinatoare a 80% din actiuni), Korolev Rocket and Space Corporation (16%) si Gazprombank (4%). Obiectul de activitate declarat al companiei era implementarea proiectelor spatiale, dezvoltarea unei retele proprii de telecomunicatie si servicii TV.
De aceasta data este vorba de 2 dintr-o serie de 3 viitori sateliti (Yamal-401 si Yamal-402 cu o durata de viata de 15 ani) bazati pe platforma Spacebus-4000 care vor intregi din 2011 actuala constelatie a Gazprom si care urmeaza sa fie construiti de compania Thales-Alenia Space. Satelitii aflati deja pe orbita- Yamal-100 (lansat pe data de 06.09.1999 cantarind 1360 kg, plasat pe o orbita geostationara si avand o capacitate de 12 transpondere C-band), si seria 200 lansata simultan pe 24.11.2003, respectiv Yamal-201 (plasat pe o orbita geostationara la 90 de grade est si avand o capacitate de 9 transpondere C-band transponders si 6 transpondere Ku-band) si Yamal-202 (plasat pe o orbita geostationara la 45 de grade est si avand o capacitate de 18 transpondere C-band) sunt la capacitatea maxima de operare si furnizeaza servicii pentru Europa de est, Rusia, tari din comunitatea statelor independente si Asia.
Supraincarcarea retelei a fost cauzata de faptul ca initial seria 100 a cuprins doi sateliti dar unul dintre ei a fost declarat neoperational dupa lansare, iar seria 200 trebuia extinsa prin aparitia lui 203 si 204 proiecte la care s-a renuntat. Locul lor a fost luat de Yamal-301 si Yamal-302 ce urmeaza sa fie plasati la 90 grade est si respectiv 55 de grade est extinzand aria de acoperire a retelei pana in nordul Africii si Orientul Mijlociu. Lansarea lor, initial programata pentru 2008, a fost amanata datorita problemelor de constructie pana in 2010. Foarte interesant este si faptul ca seria 300 a fost finantata nu direct din banii companiei rusesti ci printr-o linie de credit deschisa de Gazprombank la banca ABN-Amro.
La licitatia preliminara s-au inscris mai multe companii : JSC Information Satellite Systems (ISS) – Reshetnev Company, Thales Alenia Space, si EADS Astrium Satellite, dar a fost preferata compania francezo-italiana pentru capacitatea de atragere ulterioara a unor alti investitori interesati de dezvoltarea constelatiei rusesti si probabil si prin prisma ca ani la rand a fost furnizor de echipamente pentru satelitii proiectati in Rusia. Serviciile TAS sunt folosite astazi in multe alte domenii in Rusia, de la controlul conductelor oferit pentru Gazprom, la sistemul de control implementat pentru caile ferate ruse, sisteme de control al traficului aerian pe mai multe aeroporturi din Rusia, echipament geodezic etc.
Separat de acest contract, operatorul rus ISS – Reshetnev Company a primit totusi o comanda individuala pentru cel de al treilea satelit Yamal 300K (o platforma medie bazata pe Express-1000) care urmeaza sa fie lansat in 2010.
In plus, Gazprom intentioneaza sa construiasca pe viitor si o serie de 4 sateliti plasati pe orbite joasa 500-650 km altitudine care au drept scop monitorizarea conditiilor tehnice ale conductelor, supravegherea infrastructurii de gaz, prospectarea campurilor de gaz natural, detectia posibilelor incidente si evaluarea situatiilor de urgenta.Satelitii construiti vor avea o masa de 1200-1400 de kg si o durata de viata de aproximativ 10 ani.
Pana in 2015 sistemul Gazprom va include si asa numitul “Polar Star” (High-elliptical subsystem of Digital Audio Radio via Satellite (DARS), Mobile Communication and Notification).