Al cincilea satelit EKS
27-11-2021 11:02
Rusia a lansat pe 25 noiembrie, al cincilea sau satelit pentru sistemul EKS de detectie timpurie si aparare anti-racheta. El va purta numele Kosmos 2552 in nomenclatorul rusesc.
Alte patru lansari fusesera facute in 2015, 2017, 2019 si 2020.
Ca si in precedentele a fost folosita o racheta Soyuz 2 1b, cu un modul de propulsie suplimentara, Fregat. 

EKS este echivalentul sistemului american SBIRS, insa deocamdata, desi perfect functional, el este inferior omologului sau din punctul de vedere al numarului si diversitatii senzorilor de care dispune. Cu toate acestea Rusia este hotarata sa imbunatateasca in continuare sistemul pentru a face fata noilor provocari geo-politice (sa nu uitam ca are de aparat cel mai mare teritoriu din lume, iar confruntarea traditionala cu SUA este acum dublata de aparitia altor super puteri militare), astfel ca, probabil, in urmatorii 10 ani, diferenta dintre cele doua se va micsora, poate chiar se va anula.

Satelitii EKS sunt derivati din platformele comerciale Yamal si gratie propulsiei ionice cu care sunt echipati, au o durata de viata estimata la nu mai putin de 15 ani.
Senzori uv, in infrarosu si optici, scaneaza in continuu oferind date calculatorului de bord, acolo unde se face detectia (o schimbare fata de vechea constelatie care trebuia sa descarce datele la sol, ulterior fiind nevoie de procesare). Procesul de detectie este astfel mult mai rapid, undeva la 25 de secunde dupa cum afirma producatorul. Focoasele lansate de pe teritoriu inamic sunt identificate si urmarind parametrii de zbor se poate genera rapid o predictie de impact pe teritoriul rusesc, astfel ca interceptorii pot fi activati.
Pe langa rachete inamice, EKS poate urmari din spatiu deseuri orbitale ce zboara pana la altitudinea orbitei GEO.


Gratie agilitatii satelitului, toate aceste tinte pot fi urmarite pe termen lung, atata timp cat exista vizibilitate directa. Teoretic patru sateliti de acest fel pot monitoriza in permanenta continentul nord american si completati de 2-3 platforme geostationare ar putea atinge acoperirea globala.

Rusia isi intareste sistemul de aparare antiracheta
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20151120132649

Sistemul rusesc de aparare antiracheta primeste un nou satelit din clasa EKS
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20170527133830

Al treilea satelit EKS intareste linia de aparare spatiala a Rusiei
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20191002142501

Cosmos 2546, al patrulea satelit EKS al Rusiei 
http://spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20200525054259


Credit Roskosmos
jQuery Menu by Apycom