Romania in spatiu. 40 de ani de la un zbor istoric
14-05-2021 13:11
Astazi 14 mai 2021 am sarbatorit 40 de ani de la zborul cosmic al lui Dumitru Prunariu. Pe 14 mai 1981 la ora 18:16 UTC, impreuna cu Leonid Popov, la acea vreme comandantul misiunii, Dumitru Prunariu decola de la cosmodromul din Baikonur la bordul unei rachete Soyuz-U ce avea montata in varf o capsula Soyuz. Ea avea sa ii trimita in spatiu pe cei doi, in cea de a 31-a misiune de deservire (si totodata ultima misiune activa inaintea de-orbitarii) a modulului spatial sovietic Solyut 6. Era zborul international cu numarul 78 care folosea echipaj uman, iar in urma lui Prunariu a devenit persoana cu numarul 103 care a ajuns in spatiu.

Programul Interkosmos, sub umbrela caruia s-a zburat atunci, era un program ce isi propunea sa largeasca cooperarea internationala si sa permita accesul in spatiu a altor cetateni decat cei apartinand URSS sau SUA. El a oferit Romaniei ocazia istorica de a isi trimite in spatiu primul, si deocamdata si singurul om.

Ce putem spune acum la 40 de ani?
Romania este astazi intr-un cu totul alt context geo-politic. Suntem parte din multe colaborari internationale-probabil cea mai importanta este apartenenta la Agentia Spatiala Europeana ESA, avem o agentie spatiala nationala si chiar un buget consistent alocat activitatilor de profil (cateva zeci de milioane de euro anual), insa chiar si asa, nu am mai reusit ceva de anvergura evenimentului din 1981. 

Intr-o lume din ce in ce mai agitata si aparent cu probleme din ce in ce mai mari, poate ca nu ar fi rau sa 
ne uitam sus la stele si sa ne fixam alta scala de valori. Banii sunt importanti, insa oamenii sunt si mai importanti decat ei. 

Cu aceste scurte considerente, va invitam sa cititi articolul nostru detaliat publicat in urma cu 10 ani, despre misiunea Soyuz 40.

Primul zbor cu echipaj uman al Romaniei 
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20110513061221

jQuery Menu by Apycom