VA242, reabilitarea lui Ariane 5
14-04-2018 00:13
Arianespace a trimis cu succes pe orbita, joi 5 aprilie, a doua racheta Ariane 5 a anului, in misiunea cu indicativul VA242, confirmand ca problemele din zborul din ianuarie au fost bine intelese, dupa ce comisia de ancheta facuse recomandari clare in privinta imbunatatirii proceselor de control.
Ca si atunci, s-a folosit versiunea ECA a lui Ariane 5, tot cu doi sateliti telecom la bord, insa scenariul de zbor a fost unul classic, injectie in GTO si nu orbita super sincrona.

Pasagerii, DSN 1/Superbird 8 si respectiv Hylas 4, s-au separat cu bine pe o traiectorie 250 km x 35786 km x 3 grade inclinatie, in perioada urmatoare urmand sa isi circularizeze orbita, sa scada inclinatia orbital si apoi sa manevreze pana la pozitia finala in jurul Ecuatorului (DSN1/Superbird 8 va opera la 162 de grade longitudine estica, in timp ce Hylas 4 va intra in serviciu la 33.5 grade longitudine vestica).

DSN1/Superbird 8 este, asa cum spune si numele, una din acele misiuni duale (o singura platforma deservind doua grupuri de transpondere cu functii si operatori diferiti).
Satelitul de 5.3 tone, o platforma DS 2000 a celor de la MELCO (Mitsubishi Electric Corporation) are montat echipament de comunicatie de la NEC si DSN Corporation.
Primul, format din transpondere in banda Ku si Ka, va fi operat de compania japoneza de comunicatii SKY Perfect JSAT Corporation urmand sa inlocuiasca pentru urmatorii 15 ani serviciile lui Superbird B2, in timp ce al doilea, format din transpondere in banda X, va fi operat de DSN Corporation pentru ministerul nipon al apararii.

Hylas 4, o platforma GEOStar 3 a celor de la Orbital ATK, a fost construit pentru operatorul britanic Avanti Communications. Avand dimensiunile 3.33 m x 3.1 m x 5.1 m, satelitul cantareste 4 tone si va fi in serviciu pentru urmatorii 15 ani.
Transponderele sale in banda Ka vor avea acoperire in Europa, Africa centrala si de vest, Orientul Mijlociu, America de Sud si regiunea Caraibelor.

Credit Arianespace

jQuery Menu by Apycom