Progress MS 08
15-02-2018 11:46

Cargoul rusesc Progress MS-08 a fost lansat cu bine marti 13 februarie din Baikonur, dupa ce zborul, initial planificat pentru duminica, fusese anulat in ultimul moment din cauza unei defectiuni.

Din cauza acestei amanari, scenariul de zbor a trebuit modificat, astfel ca in locul unui transfer rapid de 3.5 ore, doua zile au fost necesare pentru a ajunge din urma Statia Spatiala Internationala; fara alte surprize tehnice, respectand noul graphic, andocarea la modulul rusesc Zvezda s-a produs joi la 10:38 GMT undeva deasupra arhipeleagului filipinez.


Progress MS-08 transporta 1390 kg de echipament, hrana si alte reserve pentru echipajul statiei, dar si 890 kg de combustibil, 420 kg de apa, 24 kg de aer comprimat si 22 kg de oxigen comprimat.

In acest context, o buna oportunitate de a da inca un exemplu despre cum aplicatiile spatiale ne ajuta in viata de zi cu zi, si despre cum, investitii apparent costisitoare au beneficii directe pentru societate.
Cel mai nou experiment care va fi instalat la bordul ISS se numeste Icarus, este un echipament de comunicatie care cuplat la o statie de procesare ce fusese trimisa pe ISS inca de anul trecut, va permite localizarea unor mini transpondere ce au fost instalate pe diverse animale. In felul acesta oamenii de stiinta vor putea monitoriza migratia sezoniera, dar si impactul schimbarilor climatice sau ale modificarilor habitatului natural, asupra diverselor specii.
Mai multe amanunte despre proiectul Icarus, coordonat de institutul de cercetare Max Planck din Germania:
https://www.animal-sensors.mpg.de/en

Credit NASA

jQuery Menu by Apycom