Fengyun 3D
18-11-2017 02:15

Marti, 14 noiembrie, a adus lansarea cu numarul 12 pe anul in curs (din care 11 reusite) pentru programul spatial chinez. Pasager, un nou satelit meteorologic, Fengyun 3D.
Plasat intr-o orbita polara (altitudine 800 km, inclinatie 98.7 grade) de racheta CZ 4C, el va inlocui in flota China Meteorological Administration platforma mai veche Fengyun 3B (lansata in urma cu 7 ani).


China mai are in aceeasi constelatie, satelitul Fengyun 3C, iar observatiile stiintifice sunt completate din orbite GEO de sateliti din seria Fengyun 2.

Fengyun 3D este stabilizat triaxial, este asimetric, cu un singur panou solar si cantareste 2.2 tone. Durata de viata proiectata este destul de redusa (doar 4 ani), in schimb la bord este instalata o suita importanta de senzori:
VIRR (Visible and Infrared Radiometer)
IRAS (Infrared Atmospheric Sounder)
MWTS (Microwave Temperature Sounder)
MWHS (Microwave Humidity Sounder)
MERSI (Medium Resolution Spectral Imager)
SBUS (Solar Backscattering UV Sounder)
TOU (Total Ozone Unit)
MWRI (Microwave Radiation Imager)
ASI (Atmospheric Sounding Interferometer)
ERM (Earth Radiation Measurement)
SEM (Space Environment Monitor)
SIM (Solar Irradiation Monitor)

In zborul de marti am avut si o incarcatura secundara: este vorba de satelitul HEAD 1, construit in Beijing the HEAD Aerospace. El este primul dintr-o constelatie de 30 de sateliti de 45 de kg (ce se vor reuni sub numele Skywalker), dotati cu receptoare AIS (Automated Identification System), pentru monitorizarea traficului naval.

 

Credit CNSA

jQuery Menu by Apycom