Ariane 5 in fata primei sale lansari din 2017
13-02-2017 12:39
Pregatirile merg mai departe pentru prima lansare Ariane 5 a anului. Tehnicienii Arianespace din Guiana Franceza au incheiat deja cea mai mare parte a activitatilor pentru zborul programat maine, 14 februarie, atat pentru racheta cat si pentru cei doi pasageri: SKY Brasil 1 si respectiv Telkom 3S.

Ultimele ore vor aduce doar alimentarea cu oxigen si hidrogen lichid a rezervoarelor rachetei, urmata de presurizarea lor pentru zbor, care din considerente de stabilitate termica se desfasoara cat mai aproape de momentul decolarii. Plus o serie de teste a sistemelor de sol, atat cele ale lui Arianespace cat si ale operatorilor celor doi sateliti, care au astfel sansa sa opreasca numaratoarea inversa in caz ca observa anomalii ce ar putea pune in pericol zborul.

Aceasta nu este prima lansare Arianespace a anului (pe 28 ianuarie o racheta Soyuz lansa satelitul Hispasat 36W 1), insa este prima din lista pe care racheta mare Ariane 5 o are programata in 2017.

De altfel, trebuie spus ca pregatirile pentru zborul VA 235 au inceput inca din primele zile ale lui decembrie, astfel ca la sfarsitul anului, Ariane 5 era deja in pozitie verticala, cu toate treptele montate si isi astepta incarcatura.
Cei doi sateliti au ajuns in Guiana pe 10 ianuarie si respectiv 13 ianuarie, au trecut o serie de teste tehnice, iar apoi au fost incarcati cu combustibil si montati in capsula protectoare, unul deasupra celuilalt, in configuratia finala care va fi folosita in timpul ascensiunii orbitale.

Masa totala pe care zborul VA235 o va transporta pe orbita este de 10482 kg din care util 9500 de kg (greutatea celor doi sateliti), iar restul sunt diverse componente de integrare.

Zborul care este prevazut pentru 21:39 UTC (cu o fereastra de zbor care se poate extinde pana la ora 23:05 UTC), se intinde cu totul (inclusiv manevrele de evitare) pe durata a 53 de minute (separarea lui Sky Brasil 1 dupa 27 de minute si a lui Telkom 3S dupa 39 de minute) si ar trebui sa aduca cei doi sateliti intr-o orbita GTO cu caracteristicile 250 km x 35736 km x 4 grade inclinatie.

Ca de obicei, Arianespace va avea la dispozitie reteaua sa de statii de sol (Natal, Ascension, Libreville si Malindi) cu ajutorul carora racheta va fi urmarita in timp real. Transmisia video va incepe un pic mai devreme si, asa cum v-am obisnuit, o vom prelua si pe pagina noastra Live Event.
www.spacealliance.ro/live
In mod normal ar trebui sa ne asteptam la un zbor de rutina, Ariane 5 fiind una dintre cele mai fiabile rachete din toate timpurile si mai mult decat atat, erorile sale de injectie orbitala sunt extrem de mici (vorbim asadar de zboruri perfect executate din punct de vedere al plasamentului final).
Insa aerospatialul este mereu plin de surprize, si cu toate sistemele de control al calitatii si verificarile intensive care se fac, complexitatea sistemelor poate oricand sa creeze probleme.
Ne oprim deocamdata aici, urmand ca despre sateliti sa dam mai multe amanunte in partea a doua a articolului nostru. Pana atunci va invitam sa vizionati logo-ul de prezentare a misiunii realizat de cei de la Arianespace.

Credit Arianespace

jQuery Menu by Apycom