Un nou satelit meteorologic pentru Japonia
02-11-2016 14:57
Japonia a lansat astazi de la baza spatiala Tanegashima, in ceea ce a fost a doua sa lansare in 2016 (prima, cea din februarie, nu foarte fericita, cu satelitul Hitomi de care ne amintim ca s-a dezintegrat la scurt timp), un nou satelit meteorologic din seria Himawari.

Himawari sau “floarea soarelui” in romana, este o serie de sateliti meteo folositi de Japonia inca din 1977. Primii sase sateliti, cinci de tip GMS (Geostationary Meteorological Satellite) si al saselea de tip MTSat (Multifunctional Transport Satellite), au fost construiti in SUA de Hughes Space and Communications si respectiv de Space Systems/Loral, insa pe masura ce industria spatiala japoneza a capatat experienta, centrul de greutate s-a mutat catre companiile nationale.



Himawari 9 face parte la fel ca si predecesorul sau Himawari 8 (lansat in octombrie 2014) dintr-un contract semnat in 2009 de Ministerul Transporturilor, Biroul de Aviatie Civila si Agentia Meteo a Japoniei cu compania Mitsubishi Electric, aceeasi care furnizase si primul Himawari de productie indigena, cel cu numarul 7. Platformele 8 si 9 sunt de fapt inlocuitori a mai vechilor sateliti Himawari 6 si 7.


In acest contract de fapt Mitsubishi a jucat rolul de contractor principal pentru ca sub-contractori au fost in continuare companii straine cum sunt Boeing sau Harris Corp., care furnizeaza echipamente si pentru satelitii meteo americani operati de NOAA si a caror expertiza este esentiala in succesul noului satelit.
 
Himawari 9 este construit pe standardul DS-2000, cantareste 3.5 tone (din care 2.2 tone sunt doar combustibil-in mare parte folosit pentru transferul orbital). Este un satelit asimetric, cu un singur panou solar, iar durata de viata estimata de producator este de 15 ani pentru platforma si de 8 ani pentru instrumentatia stiintifica.
 
Trei instrumente sunt montate la bord: AHI (Advanced Himawari Imager), SEDA (Space Environment Data Acquisition Monitor) si DCS (Data Collection Subsystem). Chiar daca sunt operate local, datele culese de aceste instrumente vor intra intr-o retea internationala de cooperare in domeniul meteorologic, din care Japonia face parte.
 


Himawari 9 a zburat astazi la bordul rachetei nipone H2A, in versiunea sa 202, separandu-se de aceasta dupa doar 28 de minute (ora de lansare 06:20 GMT, ora de separare 06:48).
Momentan satelitul este intr-o orbita GTO, insa in zilele urmatoare va face o serie de manevre care il vor aduce in orbita geostationara, unde se va parca la slotul orbital 140 de grade est.
A fost lansarea cu numarul 31 pentru racheta H2A de la intrarea sa in operare in 2001 si cea cu numarul 19 pentru configuratia 202.


Himawari 8
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20141010162219


Credit JAXA/MELCO


jQuery Menu by Apycom