INSAT 3DR produce primele imagini
18-09-2016 02:42
Pe 8 septembrie India lansa de la baza spatiala Sriharikota (Satish Dawan Space Center) cea de a patra racheta GSLV Mark 2. Acesta este lansatorul de clasa mare al Agentiei Spatiale Indiene ISRO si si-a facut debutul in ianuarie 2014. Intrarea sa in flota indiana a venit greu si a afectat substantial planurile agentiei, care a trebuit sa recurga la compromisuri pentru a putea pastra, cel putin partial, agenda de lansari (racheta mica PSLV trebuind sa preia lansarea satelitiilor geostationari, ai celor de navigatie sau a misiunii spre Marte Mangalyaan).

Dificultatile au provenit din inlocuirea motorului criogenic rusesc KVD-1M din prima generatie Mark 1, cu un motor de origine indiana CUS sau Cryogenic Upper Stage (in incercarea de a evita dependenta de industria aerospatiala ruseasca, care oricum interzisese, din motive strategice, continuarea exportului acestui motor in afara Rusiei). Acesta este, asa cum spune si numele, motorul treptei a treia a rachetei, care este raspunzator de manevrele din timpul zborului si plasarea incarcaturii pe orbita (de aici si necesitatea de a fi restartabil).
In versiunea Mark 2, GSLV este capabila sa transporte pana la 2.5 tone In GTO.


 

Revenind la misiunea de saptamana trecuta, cea care a purtat indicativul F05, trebuie sa spunem ca ea a fost relativ scurta, doar 17 minute pana la separarea satelitului Insat 3DR si plasarea sa intr-o traiectorie GTO cu caracteristicile 170 km x 35975 km x 20.6 grade inclinatie. Au urmat 3 manevre orbitale cu ajutorul propulsiei de la bordul satelitului astfel ca 3 zile mai tarziu, pe 11 septembrie, satelitul era deja in orbita geostationara.
Pe 15 septembrie satelitul producea deja prima imagine in banda vizibila.
 


2 zile mai tarziu, pe 17 septembrie, era descarcata si prima imagine in infrarosu a Pamantului.
 

Insat 3DR este un satelit similar lui Insat 3D, lansat in iulie 2013 de racheta europeana Ariane 5.

Zborul cu numarul 70 pentru racheta Ariane 5
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20130730063334


Vorbim de un satelit cu destinatie meteorologica, construit pe platforma indigena I2K, cu forma paralelipipedica, cu dimensiunile de 2.4 m x 1.6 m x 1.5 m si cantarind 2.2 tone. Dintre acestea 1.2 tone sunt doar combustibil, o parte semnificativa consumata de motorul principal LAM (acelasi care echipeaza si ceilalti sateliti geostationari indieni) in manevrele orbitale amintite mai devreme, de mutare din GTO in GEO.
LAM este un motor de 440 N si este acompaniat, pentru manevre mai mici de pastrare a directiei in zbor, de 12 motoare de 22 N.
Satelitul va fi pozitionat deasupra Indiei la slotul orbital 74 de grade est (fata de Insat 3D care opereaza de la 82 de grade est), urmand sa aiba o durata de viata de minim 10 ani.

Insat 3DR vine echipat cu doua panouri solare care pot genera minim 1700 W si o baterie Li-Ion de 90 Ah. Este o platforma stabilizata triaxial, dotata cu toate echipamentele de navigatie moderna: camere stelare, senzori solari, roti volante etc.
 

Patru experimente sunt instalate la bord: Imager, Sounder, Data Relay Transponder si Satellite Aided Search and Rescue Transponder.
Satellite Aided Search and Rescue Transponder este componenta indiana a sistemului international Cospar-Sarsat care preia mesajele de alerta in banda 406 MHz (provenind de pe mare, de la sol sau din aer) si le transmite mai departe catre centrul de comanda, care le distribuie mai departe pentru coordonarea activitatilor de salvare.

Data Relay Transponder, o continuare a serviciilor DRT de pe Insat 3A si Insat 3D, permite preluarea automata la bordul satelitului de date meteorologice, hidrologice si oceanografice de la statii de sol operate automat in zone greu accesibile. Aceste date sunt stocate si descarcate ulterior in telemetria satelitului.

Insa, asa cum ne asteptam Imager si Sounder sunt cele doua instrumente principale.
 


Imager este un radiometru optic multispectru, o versiune imbunatatita a variantei Insat 3A, Insat 3D si Kalpana 1. El este capabil sa furnizeze la fiecare 26 de minute, imagini de inalta rezolutie a discului Pamantului in 6 benzi (6 lungimi de unda diferite, mergand de la spectrul vizibil pana la infrarosu), cu ajutorul carora se pot estima nivelul de radiatie, cantitatea de precipitatii, temperatura la suprafata marii, grosimea stratului de zapada, vanturile, miscarea norilor etc.
 

Sounder este de asemenea un instrument complex, cu 18 canale acoperind infrarosul scurt, mediu si lung, si 1 canal acoperind banda vizibila. Cu ajutorul lui se vor realiza profile ale grosimii stratului de ozon, a umiditatii si a temperaturii in atmosfera, cu o frecventa de 4-6 ore.
 


India deschide anul spatial 2014
http://www.spacealliance.ro/articles/view.aspx?id=20140105074916


Credit ISRO

jQuery Menu by Apycom