A zecea lansare chineza din 2016
09-08-2016 13:01
Vineri, 5 august 2016, baza spatiala Xichang din sud vestul Chinei: in prim plan o racheta CZ 3B/G2 avand incarcat la bord primul dintr-o noua clasa de sateliti chinezi, Tiantong 1.

La ora 16:22 GMT, racheta a fost lansata intr-o misiune GTO cu caracteristicile 196 km x 35382 km x 28.6 grade inclinatie, separarea producandu-se 25 de minute mai tarziu. Plecat din aceasta orbita eliptica, noul satelit va manevra in perioada urmatoare, pana cand va ajunge intr-o orbita geostationara.

Construit de China Academy of Space Technology, Tiantong 1, care cantareste intre 4 si 6 tone, se vrea o platforma experimentala pentru viitoarea retea nationala de telecomunicatie prin satelit. Construita exclusiv cu tehnologie chineza, ea va completa infrastructura terestra a China Telecom, permitand operatorului chinez sa se extinda pana in Orientul Mijlociu, regiunea Pacifica si chiar mai departe, in Africa, o piata emergenta pe care China o are in vedere de mult timp si unde a stabilit deja parteneriate profitabile pentru economia tarii.
Vorbim asadar de servicii comerciale pentru clienti civili, folosind terminale de mici dimensiuni, pe acelasi model de business ca si Inmarsat (in orbita GEO) sau Iridium (in orbita LEO), poate cine stie, chiar o combinatie de sateliti de ambele tipuri in viitorul apropiat.
Definitiv o piata in crestere si pe care chinezii, cu spiritul lor intreprinzator nu aveau cum sa o rateze. Insa in acelasi timp dificila, avand in vedere concurenta, care se anunta acerba in anii care vor veni, cu cateva mega-constelatii de sateliti de acelasi gen, aflate deja in pregatire in SUA si Europa. Megaconstelatii care vor sa aduca, pentru prima data in istorie, costul segmentului spatial sub costul segmentului terestru.

Trebuie sa spunem ca pentru China reteaua de sateliti Tiantong nu este in esenta o prioritate zero, pe langa retelele de comunicatie militara de care dispune armata chineza existand suficienti sateliti telecom civili (chiar mai mult de atat, China este un furnizor de echipament telecom, inclusiv sateliti construiti la cheie pentru alte tari), insa toti acestia folosesc terminale de dimensiuni medii si mari.

 

Credit CNSA


jQuery Menu by Apycom