NROL 61
02-08-2016 13:26
Fara nici un fel de surprize, atat conditiile meteo fiind favorabile zborului cat si starea tehnica a rachetei si a echipamentelor auxiliare fiind la standardele cerute, agentia americana NRO, a realizat joi, 28 iulie, de la Cape Canaveral, o noua lansare, exact la ora 12:37 GMT, adica inceputul ferestrei alocate.

Lansarea, acoperita de ULA (United Launch Alliance), cu numarul 23 in lista de misiuni executate pentru NRO, a avut in prim plan o racheta Atlas 5, folosita in versiunea 421. Din aceste 23 de lansari cea mai mare parte (mai precis 13) au folosit tocmai Atlas 5, restul fiind Delta 4.
Urmatorul zbor, de aceasta data cu racheta Delta 4, va avea loc in august, tot de la Cape Canaveral, si tot cu un pasager militar, satelitul AFSPC-6 ce apartine US Air Force.

Revenind la ce s-a intamplat saptamana trecuta, asa cum era de asteptat, caracterul secret al misiunii lasa loc la foarte putine detalii tehnice in schimb alimentand speculatiile. Analizand profilul zborului, versiunea rachetei si a capsulei protectoare a satelitului, dar si observatiile optice realizate de amatori, pare ca el ar fi fost plasat intr-o orbita GTO cu inclinatia de 18 grade, fiind vorba de o platforma de telecomunicatii, cu antene de mari dimensiuni, expandabile. Posibil primul din ceea ce se doreste a fi a patra generatie de sateliti Quasar-relee spatiale pe care SUA le foloseste inca din anii 70 pentru a prelua si transmite mai departe datele culese de satelitii de observatie aflate pe orbite mai joase.



Credit ULA/NRO



jQuery Menu by Apycom