China mai bifeaza o lansare pe 2016
09-06-2016 22:04
Pe 30 mai am avut o noua lansare a Chinei de la baza spatiala Tayiuan, in urma careia 3 noi sateliti au ajuns pe orbita Pamantului.
Ei se numesc ZY3-2 (Ziyuan-3 2) si respectiv Nusat 1 si 2, iar racheta folosita pentru lansarea lor a fost CZ 4B. Toti sunt sateliti dotati cu aparatura optica de observare a Pamantului si au fost plasati in orbite SSO cu inaltimea de 500 km si inclinatia de 97.5 grade.

ZY3-2 este, asa cum spune si numele, a doua platforma a constelatiei Ziyuan-3, dupa satelitul similar lansat in 2012. Cantarind 2.6 tone, el a fost construit de un consortiu format din CAST (China’s Academy of Space Technology) si BISSE (Beijing Institute of Spacecraft System Engineering), insa va fi operat de Chinese Ministry of Land and Resources. Nu in exclusivitate insa, pentru ca in urma cu mai multi ani, chinezii si brazilienii au pus bazele unui centru comun CEODE (Center for Earth Operation and Digital Earth), astfel ca datele lui ZY3-2, la fel ca ale altor sateliti contribuind la acest program, vor ajunge si la INPE (Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais) din Brazilia.
Cu doi sateliti activi, constelatia ZY3 va fi capabila sa reduca timpul de revizitare (unul din parametrii importanti pentru orice satelit de imagistica) de la 5 la 3 zile.
Celalalt parametru important, rezolutia, a crescut de la 3.5 m la 2.1 m gratie celor 3 camere multispectru montate la bord. Un al patrulea instrument, IRMSS (infrared multispectral scanner) furnizeaza observatii IR, care, spre deosebire de cele optice, nu depind de conditiile meteo (noapte-zi, nori etc).
 
Nusat 1 si 2 au fost construiti si vor fi operati de compania argentiniana Satellogic S.A. ca parte a constelatiei sale Aleph-1, ce se doreste o retea de 25 de astfel de satelitii.
De dimensiuni reduse (37 de kg, 45 cm x 45 cm x 80 cm) dar cu o rezolutie foarte buna (undeva in jur de 1m), ei vor opera deasemenea in spectrul vizibil cat si in infrarosu, marcand intrarea pe piata globala de furnizori de imagini a acestui nou actor. Alti 4 sateliti mai sunt asteptati in aceasta formatie pana la sfarsitul anului, ira daca rezultatele comerciale sunt promitatoare, ne putem astepta ca planurile initiale sa se modifice de la zeci la poate sute de sateliti.

Credit CNSA

jQuery Menu by Apycom